Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономиката на България е нараснала с 3,5% през първото тримесечие

За първите три месеца на 2018 г. произведените стоки и услуги в страната достигат 21,2 млрд. лв., показват данни на НСИ

Икономиката на България е нараснала с 3,5% през първото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие на 2018 г. икономиката на България нараства с 3,5% спрямо същия период на миналата година. Темпът остава без промяна спрямо отчетения през последните три месеца на миналата година, като основен двигател са покупките на домакинствата, макар че увеличението се забавя. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. Ръстът спрямо последното тримесечие на 2017 г. е 0,8%.

B нaчaлoтo нa мeceцa EK пpoгнoзиpa pъcт нa БBΠ пpeз тaзи гoдинa c 3,8%. Според прогнозите на Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe пък бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa ще отчете нарастване от 3,6%.

Експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2018 г. показват, че произведените стоки и услуги в страната в номинално изражение достигат 21,2 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 18,5 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (85,8%), което в стойностно изражение възлиза на 18,2 млрд. лв. През първото тримесечие на 2018 г. бруто капиталообразуването е 4,2 млрд. лв. и заема 19,8% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно. 

Бруто капиталообразуването се разширява по-бързо (7,2% спрямо 4,5% през четвъртото тримесечие на 2017 г.), докато забавяне се наблюдава при потреблението (2,4% спрямо 3,8%). 

Също така износът расте по-бързо (4,6% спрямо 2%), докато вносът се повишава с по-бавни тепове (6,8% спрямо 8,3%). 

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на 2018 г. спрямо периода октомври-декември на 2017 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,8%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.7%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първите 3 месеца на 2018 г. принос за регистрирания икономически растеж имат инвестициите (бруто образуването на основен капитал) - с 4,8%, и износа на стоки и услуги, който е нараснал с 1,3%.

Годишни изменения

От януари до март произведените стоки и услуги се увеличават с 3,5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3,2%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 2,4%. Инвестициите пък са със 7,2% повече, а износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 4,6 и 6,8%.

По-коректна оценка обаче ще бъде публикувана на 7 юни, тъй като днешните данни се базират на наличните данни 45 дни след края на периода, става ясно от пояснителните бележки. 

 Темпото на растеж на БВП в България е средно 2,97% от 1996 г. до 2018 г., като е достигнала най-висока стойност от 17,20% през първото тримесечие на 1998 г., а рекордното дъно от -14% е генерирано през третото тримесечие на 1996 г., показват изчисления на Trading Economics. 

 
По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
kane до: popo323
преди 10 месеца
печалбите са изнесени зад граница една голяма и в българските банки на депозит/влог останалото
1
 
19
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
3.5% е само инерция. 5-7% трябва да се гони като цел. Ние няма да стигнем мечтаните 100 милиарда лева произведен продукт.
За сравнение Дания имат 300 милиарда в евро.
Холандия е втора в света по износ на селскостопанска продукция
Реформи, реформи трябват.
4
 
25
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Когато четете лъжливи захаросани статии се замислете защо Българската борса е с такъв невиждан спад без никакво реално възстановяване вече 10 години , а и въпреки захаросаните резултати продължава да се срива .
От мизерните 750 пункта падна на още по мизерните 650 въпреки непрекъснатите манупалации в Софикса , тоест ако икономиката все расте , къде са печалбите от това .
Някой лъже та се къса за да се задържи на власт , да слугува на западни господари и да краде .
6
 
9
 
3
преди 10 месеца
Мислите че чуждестранните инвестиции ще ви спасят ли :D
13
 
11
 
2
преди 10 месеца
Колкото и да ми давате минуси, ще стане точно така, както съм го описал, предстои да го видите, аз вече съм го виждал ;) Физиономиите ви ще са най-симпатични около 2025-та, когато парите в бюджета няма да стигат за нищо, а кочината ще е още по-деградирала.

Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече