IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова: Разделянето на оси може да разруши европейската конструкция

Обединена Европа не означава загуба на суверенитет, а защита на националния интерес, смята вицепрезидентът

15:00 | 28.03.18 г.
<p>
	Снимка: Президентство на РБългария</p>

Снимка: Президентство на РБългария

Разделянето на оси в ЕС, на старите и новите членове, е контрапродуктивно и рискува разпадането на европейската конструкция, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на лекция в Института по публична администрация към Университета в Лозана.

Според нея ЕС все още остава далечен и неразбираем за гражданите.

"Петте сценария от Бялата книга на Европейската комисия не осъществиха мисията си – не предизвикаха така необходимия разговор за бъдещето на европейския проект", каза още тя, цитирана от пресцентъра на Президентството.

Йотова е категорична, че дебатите днес не са за или против ЕС, а как общността да си върне доверието на гражданите. За нея именно обединена Европа е успяла да се справи с икономическата и финансовата криза. Трудностите обаче са показали липсващи политики, механизми и инструменти за справяне с такива предизвикателства.

"Brexit е само един от примерите докъде доведоха недоверието и страхът на европейските граждани", каза вицепрезидентът.

По повод излизането на Великобритания от ЕС тя посочи, че не трябва недостигът в европейския бюджет да се запълва от орязване на Кохезионната политика. Йотова допълни още, че Многогодишната финансова рамка трябва да бъде във фокуса на дебатите за бъдещето на общността.

"Обединена Европа по замисъла на основателите ѝ не означава лишаване от суверенитет, а още по-добра защита на националния интерес на държавите. Повече Европа означава повече права и социална защита, изравняване на социални стандарти", посочи Йотова.

На международната сцена ЕС е избрал ролята на наблюдател, а не лидер, отчете още в своята лекция българският вицепрезидент. Според нея Европа трябва да подпомогне страните от Африка, за да ограничи бягащите от бедност и конфликти. Това повдига и въпросът за охраната на външните граници и един от най-важните проблеми за европейските граждани - сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още