Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията продължава да се ускорява през септември

За година цените на стоките са се увеличили с 3,6%

Инфлацията продължава да се ускорява през септември

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението - най-голямото за последните пет години, е основно заради цените на храните, при които инфлацията достига 3,2 на сто. Успоредно с това се запазват и други двигатели на поскъпването - горивата и някои услуги.

Най-драстично е поскъпването в транспортния сектор, където цените са скочили с 8,4% за една година. Според НСИ определящ фактор тук е цена на петрола.

Това е най-сериозното поскъпване на цените на стоките и услугите от февруари 2013 г., когато нивото на инфлацията беше 3,6%, посочват от TradingEconomics. 

Тенденцията се наблюдава вече няколко поредни месеца и определено действа като „аларма“, защото именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа „под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК. 

Инфлацията от началото на годината (септември 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 2,1%. Средногодишната инфлация за периода октомври 2017 - септември 2018 г. спрямо периода октомври 2016 - септември 2017 г. е 2,7%.

На месечна база поскъпването е 0,3% средно за страната, а най-сериозно са се покачили цените на храните и безалкохолните напитки, при които инфлацията е 1,5% спрямо август. В същото време обаче цените на услугите за развлечения и култура са спаднали с 5,6%.

От храните през месеца най-много поскъпват доматите - с 31%, хлябът - с 4,6% и пресните зеленчуци – 6,6% средно. Цените на ябълките пък намалява с 11,5% спрямо август, а на виното – с 0,2%. Цената на гроздето намалява със 7,9% на месечна база.

При нехранителните стоки са се вдигнали цените на кината и театрите - с 4,4%, на книгите - с 4,7%, на дървата за огрев - с 1,8% и на масовия бензин А 95Н - с 1,1% На месечна база има сериозен спад на цените на хотелите – 17%, както и на самолетните билети – с 5%.

През деветия месец от годината цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата също се покачват спрямо август. По-конкретно, хранителните продукти са поскъпнали с 2,2%, а при нехранителните стоки увеличението е 0,8%. Услугите остават на равнището от миналия месец.

Малко по-рано през месеца и Министерството на финансите ревизира очакванията си за инфлация в посока нагоре. Според новата есенна макроикономическа прогноза се очакват 2,7% и 3% съответно през 2018 и 2019 г., докато в пролетната прогноза се очакваше 1,8% за тази и 2% повишение на ценовото равнище през следващата година.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
11
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
При умишлено надута инфлация каквато е нашата, с цел да се ограбят спестяванията на населението, може да се стигне и до стагнация, всеки да купува само необходимото. Когато хората не са сигурни за бъдещето си, породено от лошото управление на властимащите, те започват да свиват бюджета си, за да остане нещичко и за лоши дни. Така в един момент алчните ни политици може да се хванат за палците си.

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 април