IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Инса Ойл“ напусна Българската петролна и газова асоциация

Причината е несъгласие с новия секторен закон, внесен в деловодството на парламента от депутати от всички партии

13:00 | 23.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителният съвет на Българската петролна и газова асоциация (БПАГ) е изключил от организацията по нейно желание компанията "Инса Ойл" ООД, съобщиха от организацията. Решението е от 22 март.

„Изразяваме категоричното си несъгласие с мотивите на г-н Самуилов за напускане на асоциацията. Представител на „Инса Ойл” ООД е участвал в обсъждането на всички идеи, предложени на вниманието на работната група по подготовката на законопроекта за административното регулиране на бранша, и е бил напълно информиран за всички детайли, засягащи този проект, както и всички членове на БПГА. Поради това, внезапно появилото се нежелание от страна на тази компания  да се ограничат нарушенията на нелоялните играчи на пазара и да се сложи ред в сектора, буди съмнение за действителните ѝ мотиви“, се казва в становището на асоциацията.

Според БПАГ собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов напуска петролната асоциация заради несъгласие с новия секторен закон, който е внесен в деловодството на парламента.

От управата на организацията са категорични, че нелоялните търговци в отрасъла увреждат интересите на спазващите правилата участници на пазара и изкривяват конкуренцията в този бранш. „Ние, членовете на БПГА, сме убедени, че позитивното отношение към проекта на закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, от страна на всеки участник на пазара на горива е ясен знак за неговото твърдо намерение да работи легално и съобразно правилата“, пише още в становището. 

Investor.bg припомня, че депутатите от всички парламентарно представени групи са решили да борят сивия сектор при търговията с горива със спорен законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Текстът е внесен в деловодството на парламента от 32 народни представители на 7 март и е силно противоречив. Той предвижда въвеждане на специален регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, складиращи и транспортиращи нефтопродукти, както и търсещи нефт и природен газ. Законът ги задължава да предоставят ежегодно обезпечение (паричен депозит или банкова гаранция). Търговците ще трябва да доказват и солиден капитал.

Вчера от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан предупредиха, че газът за битови нужди ще поскъпне, ако парламентът гласува законопроекта за горивата. Промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 хил. домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас, алармираха от асоциацията.

"Имаме конкуренция, която позволява потребителят да прави добър избор. В новата ситуация остават 5 компании, съответно имаме значително намаляване на конкурентната среда", коментира експерт от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още