IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорданка Фандъкова ще се кандидатира отново за кмет на София

Мая Манолова каза, че съвсем скоро ще обяви дали ще влезе в кметската надпревара, но няма да е днес

13:12 | 02.09.19 г. 16
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат на местните избори, които ще се състоят на 27 октомври. Това обяви тя при проверка на строителството на участък от пет километра от третата линия на метрото от Орлов мост до метростанция "България", която се намира на бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Гешов". Кметът пропътува разстоянието с дрезина заедно с директора на "Метрополитен" Стоян Братоев, министъра на транспорта Росен Желязков и журналисти, съобщи БТА.

„София се развива през последните десет години и се променя не с приказки, а с много работа. Отново ще заложа на ясен и точен график за работа, който включва нови проекти и идеи, нови хора и енергия“, каза Фандъкова. По думите й работата за София трябва да продължи, защото това е нейната най-голяма мотивация.

Решението на столичния кмет да се кандидатира отново не е спонтанно, а се основава на чувството й за отговорност към голямото доверие, което получава през всичките тези години за промяната на града. Обратното според Фандъкова би означавало предателство към доверието и усилията за промяна, стана ясно от думите й.

„София е моят град, от тринадесетгодишната си възраст съм тук, учила съм тук, родила съм дъщеря си тук, имам управленски опит за града ни над 20 години“, каза кметът.

Тя си е поставила три големи задачи за следващия период на управление.

На първо място това е активната работа в кварталите на града - малките улици и междублоковите пространства, паркирането. На второ място е превръщането на София в зелен и чист град чрез "зеления" ринг, който ще свърже кварталите на София с парковете, както и засаждането на зелен пояс около София. Третата задача е дигитализацията и активното ползване на технологиите в работата на общината с цел по-голяма прозрачност, по-голям контрол и удобство за хората и за бизнеса. 

Йорданка Фандъкова заяви, че най-големият и стратегически проект за града - строителството на метрото, не трябва да спира, както и разширението на Южната дъга от "Младост" до АМ "Тракия", което ще започне през този месец. Кметът залага и на вътрешните рингове, които ще облекчат трафика в града.

На въпрос ще победи ли Мая Манолова на изборите кметът отговори, че тя още не е обявила дали ще се кандидатира. За Фандъкова силната мотивация да продължи напред се дължи на доверието на хората. Те ще решат какъв ще бъде резултатът от изборите.

„Ние сме готови да работим, подготвили сме нашата програма“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че преди 10 години екипът е започнал работа в условия на тежки кризи, които вече никой не помни. Фандъкова обяви, че съвсем скоро ще представи новата листа с общинските съветници на ГЕРБ.

Омбудсманът Мая Манолова днес заяви, че съвсем скоро ще обяви дали ще влезе в кметската надпревара за София, но това няма да стане днес.

Investor.bg припомня, че преди седмица Gallup International публикува сондаж сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми, според който 56% от софиянци искат нов кмет.

Според резултатите от проучването тези, които биха гласували за омбудсмана Мая Манолова, ако тя се кандидатира за кмет, са с лек превес пред тези, които биха подкрепили Фандъкова.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е утвърдила кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София за предстоящите местни избори, съобщиха от пресцентъра на партията. Според ръководството на партията именно работата на Фандъкова и екипът й стоят в основата на изцяло променения облик на София. 

"ИК на ГЕРБ вярва, че с избирането на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат процесът по пръвръщането на София в модерен и иновативен европейски град може да продължи, защото тя има нужната компетенция, опит и нови идеи", се посочва в прессъобщението по повод днешното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ами ако беше посетил столиците в Европа щеше да видиш че нещата и там не са толкоз приказни. А случаят с Иванчева е доста спорен. Ако пък този ти е доводът издишаш като плондир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Като се връщащ назад в отминли епохи, вземи и се върни не с 30, а с 90 или 190 години назад. Сравнението ще бъде още по-така. Но...не се връщай чак до времето на римската империя, защото тогава София май е била хубава. Поне така казава Константин Велики.Колкото до София сега, не знам да има сега толкова безобразна столица в Европа - заръстена от коли, грозни сгради, сртоени една върху друга както в средновековието, ... няма смисъл да продължавам. А кметовете сами по себе си нищо не решават и нищо не могат да променят. Случаят Иванчева ясно го показва. Ако не играеш по правилата - разкарват те с ритници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
"все по-безличената и ужасна за живеене София"Някой има май носталгия по времето, когато улиците бяха павирани и пломбите (тогава бяха алмагама) падаха след 200 м от зъболекарския кабинет? Или когато разхопаха целия център уж да строят метро, ама всъщност да търсят дипломата на Тодор Живков, което се оказа трудна задача, защото копаха има-няма 10 години. Или когато хората живееха по мазета на къщи строени преди войната и ходеха веднъж в седмицата на баня? И най-вече когато ликът на София се определяше от един труп в стъкленица в центъра, пазен от войници и пионерчета да не стане да избяга от срам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Нито Фандъкова, нито Манолова, нито някой друг, спряган от този или онзи ще промени нещо във все по-безличената и ужасна за живеене София. Трябва ни съсвсем друго време и други хора. Довършването на града ще продължи с неотслабващ темп, независимо кого ще изберем за кмет, защото кметовете не управляват. Има други, които стоят в сянка и казват какво да се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
kondosko
преди 4 години
Още не са стартирали изборите и герберската трупичка с по няколко профила стартира с осирането из нета! Що не ходите в парцалите пик и блиц , да се надъхвате един друг- там е вашата таргет група
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Нямам отношение към Фандъкова, вие софиянци си я преценяйте. Факта че не участва в схемите, а ги оставя да се случат не я прави обаче добър кмет. Ясно е че жената не може да направи повече, но просто не я превъзнасяйте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 2
dancho_o
преди 4 години
Йорданка Фандъкова не се е кандидатирала за кмет, а са я кандидатирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 6
khao
преди 4 години
алоооо, а преди Фандъка, кой беше кмет !!! Не говори така преди да си се консултирал с централния офис ! Тя е втория най добър кмет в цялата вселена ! Първия който не го знае да емигрира !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 35
s3
преди 4 години
Ние ще изберем Фандъкова не заради това да не избираме Мая, а точно защото е Фандъкова и е доказала с години своите качества в управлението на столицата. Не още един, поне още 5 мандата заслужава Фандъкова заради много постиженя през годините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 28
penman
преди 4 години
Въпреки някои основателни критики, Фандъкова е най-добрия кмет в посткомунистическата история на София. А и софиянци са достатъчно интелигентни, за да не изберат комунистически празнодумци като другарката Мая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още