Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юнкер: България ще бъде приета в Шенген

България е готова за еврозоната и ако подаде искане, бих го подкрепил с удоволствие, заяви председателят на ЕК

Юнкер: България ще бъде приета в Шенген

Снимка: БТА

"Мястото на България и Румъния е в Шенген и двете страни ще бъдат приети", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Той подчерта, че България е готова за еврозоната и гарантира, че ако страната ни кандидатства, ще получи неговата подкрепа. 

Юнкер каза това на съвместна пресконференция в Брюксел с премиера Бойко Борисов след общото заседание на ЕК и българското правителство за предстоящото председателство на Европейския съюз (ЕС).

Председателят на ЕК коментира и че следващият доклад за България в рамките на европейския механизъм за сътрудничество и проверка ще бъде "много положителен", съобщава БТА. Документът ще бъде представен другата седмица.

“Възхищавам се на представянето на България - страната има балансиран бюджет, нисък бюджетен дефицит. Някои държави от еврозоната са далеч от тези показатели. България е готова за еврозоната и ако подаде искане, бих го подкрепил с удоволствие”, заяви Юнкер.

Той отбеляза, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген и това ще стане, защото там им е мястото.

По думите на Юнкер България е източник, а не консуматор на сигурност в сложния регион, в който се намира.

Председателят на ЕК съобщи, че ще посети София през януари и Варна напролет.

„България е готова да застане начело на Съвета на ЕС. Амбицията ни е по време на българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив”, заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов посочи, че отговорността на Председателството е голяма, но след 10 години членство в ЕС България е доказала своята надеждност и стабилност. „Като член на ЕС България стана свидетел и участва в решаването на доста кризи – икономическа и финансова, миграционна и други. В момента ЕС е далеч по-стабилен и именно върху тази основа България иска да надгражда като председател“, каза премиерът.

По думите му мотото на българското председателство „Съединението прави силата“ е урок, научен от собствената ни история и като председател на Съвета България ще търси съгласие и ще работи за единството на Съюза.

„Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия“, каза премиерът Борисов.

Той посочи, че трудните преговори по Brexit, които предстоят по време на българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена.

“Хората очакват от нас конкретни, видими резултати. Трябва да бъдем отговорни и солидарни. Ще положим всички усилия да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, реформата на системата за убежище, разпределението на бъдещия бюджет на ЕС“, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна необходимостта от особено внимание към Западните Балкани. „Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този регион. Няма да създаваме фалшиви очаквания, но ще работим за разширяване на сътрудничеството с тях“, каза той като посочи възможността да бъде направено много за свързаността на региона – транспортна, комуникационна, инфраструктурна, енергийна.

Борисов се спря също на предстоящите обсъждания на следващия бюджет на ЕС, като подчерта, че търсенето на финансиране на нови дейности не трябва да бъде за сметка на политики с доказан ефект, например кохезионната политика. „България може да бъде пример за резултатите от кохезионната политика. Без кохезия ЕС не може да върви напред“, каза премиерът.

Той определи повишаването на конкурентоспособността на ЕС и укрепването на единния пазар като приоритет с огромно значение за гражданите и бизнеса. По думите му бъдещето е в цифровия единен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз. „Трябва ни по-добро управление на икономиките, стабилна банкова система, ясна рамка за работа на капиталовите пазари. България остава привърженик на по-тясната интеграция и израз на това е и амбицията ни да влезем в еврозоната“, посочи Борисов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
7
 
3
majnata до: national power
преди 1 година
Хахаха,,,то стига дъха на водка и киселата слюнка !
3
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Чудя се език ша пуска ли
9
 
8
 
1
преди 1 година
Напрао да са разплачеш !

Още от Икономика и политика
Протести в Ямбол заради ниското качество на живот