Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Държим твърдо на темата за кохезионните фондове, заяви Бойко Борисов

Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си за влизането на България в Шенген и в еврозоната.

„България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ въпреки реалността“, посочи Юнкер след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство. Той уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

По думите на Юнкер България е на прав път. „Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък”, посочи той, цитиран от Dnes.bg.

Всички държави членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията, имат това право и задължение“, посочи Юнкер. Той допълни, че няма точна дата и час за членството на България в еврозоната, но България е на добър път. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, каза председателят на Европейската комисия.

Още по темата

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер похвали кабинета.

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места". Юнкер каза, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България.

Сред тях водеща ще бъде свързаността със Западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция. "Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Юнкер обясни, че в следващия мандат на Комисията и на Европарламента може реално да се започне подготовка по разширяването на ЕС в района. Според него е важно страните тук да имат европерспектива, за да не се повтарят събитията от началото на 90-те.

Газовите доставки в региона също са сред темите, които ЕК и България обсъждат. "Знам, че това е висш политически интерес за България и ние подкрепяме амбициите на българското правителство. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", каза още Юнкер.

Темата за Турция и отношенията ѝ с ЕС също е сред важните за Брюксел и Българското председателство. И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, тези теми много внимателно трябва да се разглеждат, моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията", каза премиерът Бойко Борисов.

Юнкер повтори, че диалогът с Турция е важен за ЕС, но докато има журналисти в турските затвори, отношенията няма как да се изгладят. "Турция е голям наш съсед", каза Борисов и изрази надежда, че с корекции от страна на Турция и с "нашата политическа воля" ще се постигне най-доброто за региона и ЕС.

Председателят на ЕК и Борисов коментираха и надеждите си за бързо съставяне на кабинет в Германия. "Йотингер каза, че има положителни информации от Германия, дай боже да излезе бял дим от там", каза българският премиер.

„Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове”, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция в НДК, цитиран от bTV.

„Най-безрисковата за ЕС перспектива е да се изгради инфраструктурата на Балканите – жп линии, магистрали, пристанища, пречиствателни станции, европейските коридори (№4, №8, №10), по който да има тази свързаност, каза Борисов. По думите му това не само не носи риск за ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, за повече инвестиции, за повече туризъм, за повече сближаване на културите и познаване на хората в целия съюз.

Преди пресконференцията беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. 

Кредитът на "Хювефарма" е в размер на 100 млн. евро. Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма". 

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението. "С подписаните между ЕК и България договори у нас влизат над 350 млн. евро по програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни българският премиер.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
0
 
10
khao до: abdul
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не съм го забравил, но не виждам смисъл да коментирам утопични желания. ... как точно ти дето им прокарваш опорките, ще ги махнеш?
4
 
1
 
9
khao до: abdul
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Точно от това ме е страх, не искам да сме като албания, молдова и тнт.... аз не съм мазохист, спомням си ква мизерия беше преди ЕС, безработица, беднотия. ...
2
 
4
 
8
abdul до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не забравяй и второто условие.
Ще стане същото, което става и с другите държави, които са географски в Европа, но не са в ЕС или НАТО.
2
 
0
 
7
khao до: abdul
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Защо ти е важно? Обещал си територията на някой ли? :)))
Ае да мислим малко, кво ще стане наистина ако напуснем ЕС... ще има масова емиграция на запад.
9
 
8
 
6
abdul до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ми ок, дай обратно тогава, ама пак почти едновременно.
1. Махаме комунистическия елит
и веднага с това 2. напускаме ЕС и НАТО.

За мен е без значение, важно е обаче и двете да се случат.

Още от Икономика и политика
Подготовката за еврозоната включва и обучение на съдии