IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев е избран за нов главен прокурор

За него гласуваха 20 членове на Висшия съдебен съвет

20:25 | 24.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Иван Гешев е избран за нов главен прокурор, като за него са гласували 20 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), информира БТА. 

Гешев ще замести на позицията Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Докато се провеждаше заседанието на ВСС на територията на столицата се проведоха два протеста - "за" и "против" кандидатурата на Гешев.

Изслушването на единствения кандидат започна в 10 ч като половин час след това беше подаден сигнал за бомба в сградата на ВСС. Обадилият се на телефона на секретарката на представляващия ВСС е съобщил, че бомбата ще избухне след около 30 минути, имало е и реплика на арабски език, обясни по-рано главният прокурор Сотир Цацаров, който ще бъде заменен от Гешев.

По време на изслушването Гешев заяви, че не е подкрепян от политико-олигархични кръгове, като допълни, че не познава олигарси и не би допуснал да има чадър над когото и да било.

Иван Гешев каза още, че той не нарушава българските закони и Конституция, когато говори пред медиите в лично качество, а не като прокурор или административен ръководител. По думите той не нарушава никакви правила при такива случаи.

По време на гласуването 4-ма от представителите н ВСС гласуваха против неговата кандидатура - председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Предстои държавният глава Румен Радев да реши дали ще подпише указ за назначаването на Иван Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Президента ако има топки не трябва да му подписва назначението на този, дори с цената на нарушение.вече започнаха да изчезват статии за гешав:" НЕ! ИПИ: Някои наблюдения по процедурата за главен прокурор"Това "НЕ!" някакво редакторско послание ли е?https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ne-ipi-niakoi-nabliudeniia-po-procedurata-za-glaven-prokuror-291984/Спокойно инвестор, ние сме *** и ще се направим, че не сме я видяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Неправилно е използвана думата избран. Избор има когато има 2 кандидата поне. Този дори да е най най-добрия .... ако няма втори кандидат избора е грешен със сигурност :) Просто трябваше ако няма втори кандидат да не се прави избор дакато не се намери. Това е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Той обеща да се отнася еднакво към всички. В такъв случай няма защо да се притеснява както организираната престъпност, така и неорганизираната. Да му мислят само неудобните на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Ех, защо родителите му не са го кръстили Никола. Щеше да е върха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 8
megiddo
преди 4 години
Организираната престъпност отново си назначи главен прокурор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 9
Sandy
преди 4 години
Ужас! Доган и Пеевски продължава да управляват държавата чрез куклата си Тиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
Иван Гешев: Не ме подкрепят политико-олигархични кръговеКарай бе, важното е, че Козяк те подкрепя.А Цацата даде ли ти зидарската си престилка или ти си имаш своя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 15
nkavrakov1982
преди 4 години
Всички на улицата! Роби, събудете се! Само му вижте физиономията, това е достатъчно! Тя крещи направо! Мафията си има нов прокурор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още