Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иван Нейков: Предложените мерки за заетостта няма да постигнат желания ефект

Ресторантите и малките и средни бизнеси да бъдат превърнати в социален патронаж, като държавата ги наеме, съветва бившият министър

Иван Нейков: Предложените мерки за заетостта няма да постигнат желания ефект

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Това не е първата криза на България, но това е първата, която е предизвикана от исканията на здравните власти. Мерките, които се предлагат, няма да постигнат този ефект, който общество очаква. Това каза в ефира на БНТ бившият социален министър Иван Нейков.

"Ние доказваме, вероятно много успешно, за човешкото същество, което се спъва два пъти в един същи камък", заяви Нейков и посочи като пример писането на социално законодателство, което се чудим какво да го правим само след една година. 

Още по темата

Според него е правилно да се вдигнат заплатите на медици и полицаи, но на първа линия са и социалните работници.

Иван Нейков обясни, че ако работодателят съкрати работник, държавата ще плати 60% от обезщетението на този човек, но той вече е безработен, а бизнесът губи.

По думите му държавата трябва да насърчи малките предприятия и те да се превърнат в доставчици на социални услуги. Като пример Нейков посочи, че всеки ресторант може да се превърне в социален патронаж. "Трябваше фитнесите, ресторантите и малките и средни бизнеси да бъдат превърнати в социален патронаж. Държавата трябваше да ги наеме, за да не биват уволнявани хора", каза специалистът.

Нейков подчерта, че държавата трябва да поръчва услуги на малките фирми, а услугите трябва да се предоставя на нуждаещите се. Сферата на социалните услуги има изключително голям капацитет да помогне, за да не се стигне до безработица.

"Действаме, както в повечето страни в Европа, гледаме от другите", коментира Нейков и предупреди, че в тази ситуация има риск от теглене на кредити.

 

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото