IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди от Южна България поискаха оставката на агроминистъра

Протестираха фермери от Кърджали, Хасково, Димитровград и Харманли

16:15 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Биоселена</em></p>

Снимка: Биоселена

Оставка на министъра на земеделието поискаха днес животновъди от област Кърджали, Хасково, Димитровград и Харманли по време на двучасов протест по пътя от Кърджали за Маказа, до спирка "Джебел". До блокиране на пътя не се стигна, тъй като това искане на протестиращите е било отказано от властите, предаде БТА.

Причина за недоволството на животновъдите бяха ниските изкупни цени на млякото - 0,60 лева за литър, и начинът на субсидиране на сектора. За да получат субсидии за животните, фермерите вече трябва да докажат с фактури произведеното и продадено мляко. 

Мандрите отказват да ни изкупуват млякото, а по този начин ние не можем да докажем количествата, на базата на които ни се отпуска субсидията, оплакаха се животновъдите.

По време на протеста стана ясно, че днес в Стара Загора представители на различни асоциации на животновъдите в България готвят декларация до институциите, в която ще настояват за отмяна на доказването на количеството мляко.

Ако не бъдем чути, ще предприемем стъпки към организиране на национален протест, категорични бяха животновъдите от Кърджалийско.

Припомняме, че обвързването на субсидиите с фактури беше въведено като мярка срещу сивия сектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още