IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Започнахме промяната, искаме да я продължим в следващите 4 г.

Разговаряме с около 7-8 партии, въпрос на време е да обявим коалицията, обяви Асен Василев

11:23 | 19.09.21 г. 34
<p>
	Асен Василев и Кирил Петков и техни съмишленици представиха идеите си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Новият им проект се казва &quot;Продължаваме промяната&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Асен Василев и Кирил Петков и техни съмишленици представиха идеите си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Новият им проект се казва "Продължаваме промяната". Снимка: БГНЕС

Започнахме промяната през изминалите четири месеца, искаме да я продължим в следващите четири години. Това каза бившият министър на икономика Кирил Петков по време на представянето на новия проект „Продължаваме промяната“.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха преди дни окончателно, че влизат в политиката и ще участват на предстоящите парламентарни избори през ноември.

Кирил Петков днес очерта четири конкретни цели, по които са работили с Асен Василев като служебни министри - спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо.

"Искаме тези четири месеца да ги продължим. Разбрахме и се показа, че не е важно дали си ляв или десен. Важното е дали си почтен", каза още Кирил Петков.

"В последните четири месеца започнахме промяната. Имахме много ясни и точни цели. Първата – да спрем корупцията. Пример за това е ББР. Вторият беше да освободим малкия и среден бизнес. Приоритет номер три - да привлечем високотехнологични инвестиции. Приоритет номер четири беше да разпределим равномерно всичко получено. Всъщност вие ни познавате, не включваме нищо ново, просто искаме да продължим направеното през тези четири месеца. Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен”, каза Кирил Петков.

Такива са били и критериите за хората, които влизат в политическия проект. Те трябва да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия, да нямат скандали около себе си, които не могат да се проверят. Всеки член ще подпише и договор за почтеност, с който ще гарантират, че нямат скрити финанси. 

Асен Василев обясни в какво вярват заедно с Петков и техните съмишленици.

"Истината е, че данъци в България са достатъчно високи. Те няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Има достатъчно постъпления, за да имаме нормално образование, нормално здравеопазване, да се погрижим за  възрастните хора и да си направим нормална инфраструктура. Въпросът е, че всички контролни механизми са изключени. Няма контрол как се разходват парите. Голяма част от парите се разходват без обществени поръчки. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската стойност и започнем да искаме истинското качеството, ще имаме една изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички, в която можеш да получиш добро образование, без да ходиш на частни уроци. Това не е утопия. Аз съм получил такова образование”, заяви Асен Василев.

"В момента сме в процес на разговори с около 7-8 партии, въпрос на време е да обявим коалицията", каза Асен Василев в отговор на въпрос как ще се включат в изборите и в политическия живот на България.

"Безброй партии ни се обадиха с предложение да ни станат мандатоносители. В момента сме в процес на разговори с няколко партии, най-вероятно ще ги сложим под формата на коалицията. Партиите все още не са избрани", подчерта Асен Василев. Трябва да не искат пари и да не искат места в листите, поясни още той. Идеята е да може "Продължаваме промяната" да си запази името.

Василев и Петков не са преговаряли и няма да вземат структури от никоя партия. Ще се водят разговори с всички партии, които споделят визията и ценностите им.

В следващия парламент ще има над 121 депутати от „коалиция на почтените“, посочи още Кирил Петков. На никого от листите няма да крадем, няма да има задкулисни уговорки, увериха двамата бивши министри от служебното правителство и подчертаха, че мандатоносител им е нужен единствено, защото няма време за регистрация на партията до изборите. Те бяха категорични, че ще самофинансират изцяло своя собствен проект.

"Това не е президентска партия“, заяви Кирил Петков. „Ние сме тук, за да работим за България“, допълни той.

Петков и Василев са готови да работят по нов и честен начин за сформиране на мнозинство след изборите.

На въпрос кой е кандидатът им за президент, Василев и Петков посочиха, че ще подкрепят Румен Радев.

По отношение на екипа си Петкови и Василев обявиха, че повечето хора в новата формация са млади, завършили в чужбина. Петков заяви, че качеството, което притежават, е, че не ги е страх. Другото е, че работят в екип.

Асен Василев допълни, че ще работят за равен старт - за качествено образование, за здравеопазване, което да не налага да се ходи на лечение в чужбина и да се доплаща за всяка процедура.

"Истината е, че ако просто си съберем, това, което трябва да се събере, сложим контролните механизми, така че парите да се харчат за хората и спрем течовете - всичко това може да се случи. А това случи ли се, нашите бизнеси ще започнат да работят по-добре. Ако България започне да се развива в тази посока ще видим много повече млади хора, които ще започнат да се завръщат, защото истината е, че България ни липсва. Всички сме живели в чужбина, но тук ни харесва най-много", каза Асен Василев.

При представянето на някои хората, които влизат заедно с Петков и Василев в новия политически формат, стана ясно, че те са от екипа на Министерство на икономиката.

Сред представените нови лица са Деница Симеонова, магистър инженер, която в последните 5 години работи за развитието на предприемаческата среда в България, Яна Балникова от екипа на Министерство на икономиката, Калина Константинова, която беше заместник-министър в министерството, Даниел Лорел, председател на Комисията по прозрачност в Министерство на икономиката.

Кирил Петков заяви, че президентът Румен Радев не стои зад партията им. "Този проект е консултиран с мен и с Кирил, и с никой друг, заяви Асен Василев в отговор на въпрос за участието на президента Румен Радев в новия проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 6
krakatau
преди 2 години
"По скоро ще гласувам за ДПС от колкото за този :)"Ами ***, щом предпочиташ, гласувай за ДПС тогава! Кой те спира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 2 години
ПОРЕДНИТЕ ЮПИТА -СПАСИТЕЛИ. ЧЕТА БИОГРАФИИТЕ НА ТЕЗИ ДО КИРЧО И АСЕНЧО. Сред тях впечатляваща е тази на ДАНИЕЛЧО. КОЙ Е ДАНИЕЛ ЛОРЕР ОТ ПРОЕКТА НА АСЕН ВАСИЛЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ?!!Той участва в ръководството на "ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ-ШАЛОМ" която си е поставила за цел: "Запазване, утвърждаване и развитие на еврейските етнически, езикови и културни ценности и традиции, защита на конституционните права на своите членове и на евреите в страната пред държавата, нейните органи и другите обществени и политически организации в страната и чужбина, които отстояват принципите на демокрацията и достойно човешко съществуване."ОТ НАПИСАНОТО Е ВИДНО, ЧЕ ДАНИЕЛЧО Е ТВЪРД ЗАЩИТНИК НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕДНА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА КЪМ КОЯТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ!!Съпругата му също е зам. министър. НЕЩО НЕ МИ ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ ТОЗИ ПРОЕКТ, ако могат да се нарекат проект празните приказки , които са за лапнишаранковци. Не знам кой натресе на Радев тези двама специалисти , които подготвиха нещата към един нов модел на управление на ФОНДА НА ФОНДОВЕТЕ, но това е на мегдана, с това разполагаме. ВИЖДАМ, ЧЕ ЗАСТАРЕЛИТЕ ВЕЧЕ ЦАРСКИ ЮПИТА - МИЛЕН ВЕЛЧЕВ , БРАТ МУ АСЕН И ГРАВИТИРАЩИТЕ ОКОЛО ТЯХ И ПРИНЦ КИРИЛ ХОРА , вече създават екип от ново поколение ЮПИТА , още по дръзки , още по нагли с идеята да управляват акциите на "КОРПОРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ" на международните борси. НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО. Това е повече от ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Тебе сериозно те боли главата ---- Транспорта от Китай скочи от 2000 долара на 14 000 долра 7 ПЪТИ и ти очакваш министъра да наложи на фирмите да не вдигат цените ???--------- Колко мъка има по тоя свят Господи колко мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 9
redcretin
преди 2 години
Тоя народ не се научи да не допуска фалитари на власт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ми то единствените, които НЕ вкарват тези простотии в България са ВМРО. Всички други са се наредили за спонсорството им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 11
julian12
преди 2 години
Поредните спасители. Тия къртици ще вкарат всички джендърски простотии но байдън и ЕС. Не! Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Demertsel, види се не си от постоянните във форума, не знаеш, че недолюбвам ГЕРБ(или поне не съм привърженик). @КОЙто не му харесват БГ прокурорите, винаги може да се обърне към ЕС прокурорите. Събира доказателства, пише обвинение и така, стъпка по стъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 1
Demertsel
преди 2 години
Щото австралопитека от банкя слага такива сервилни типове като теб за прокурори - Давам пример: "Pi ar Sevi Boiko"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 7
doba
преди 2 години
АКО има 'нагли крадливи схеми на ДПС и ГЕРБ' - Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор. Чекаме няколко месеца - нито едно от горните?.. Къде са тия 'нагли крадливи схеми', @КЪДЕ - ами - няма ги! ТО една да имаше, Рашков щеше да я разплете! АМА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
С прецакването на нагли крадливи схеми на ДПС и ГЕРБ, с това например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още