Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът отлага с половин година тежките регулации за петролния бизнес

Търговците и превозвачите на горива на дребно обаче остават в протестна готовност

Кабинетът отлага с половин година тежките регулации за петролния бизнес

Снимка: Архив Ройтерс

Кабинетът реши да отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, познат още като Закон за горивата, съобщиха от правителственмата информационна служба. Текстовете трябваше да влязат в сила в края на януари. След днешното решение на Министерски съвет срокът се измества до 1 юли 2019 г.

Още по темата

Според правителството отсрочката ще даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в закона наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Предложеният проект на акт няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.

Идеята да се внесе това предложение в Министерския съвет беше обявена вчера от министъра на икономиката Емил Караниколов с мотива да се да се изчистят спорните текстове.

Законопроектът предвижда регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция са 20 хил. лв.

Срещу текстовете се обявиха малките търговци, защото, според тях,трудно ще изпълнят заложените изисквания и са обречени на фалит.

Малките търговци на горива обявиха, че се идентифицират с акциите на „Жълтите жилетки” във Франция и обявиха протести по границите и пред институциите. От пресслужбата на омбудсмана пък обявиха, че Мая Манолова е внесла жалба в Конституционния съд срещу закона, защото промените ще доведат до повишаване на цената на горивата. 

По рано днес Петър Петков, член на УС на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че протестите ще бъдат преустановени след предложението на министъра на икономиката за отсрочка.

Малко по-късно обаче Симо Симов от Управителния съвет на сдружението съобщи пред БНР, че търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна готовност.

За да отменят протестите, от сдружението поставят две условия. "Първо, искаме да го видим, че това е внесено в Народното събрание и гласувано за спиране на закона в следващите 6 месеца. Второ, искаме да ни включи в работната група по ремонта или поправката, или изработването на нов закон. Дотогава оставаме в протестна готовност", каза Симов. От сдружението настояват за премахването на бариерите пред дребния бизнес и за текстове срещу сивата икономика в сектора, включително наказателна отговорност за нелегална търговия с горива.

“Спря го за момента, той ни увери, че до два дни законът ще бъде върнат в пленарна зала за преразглеждане. Обеща, че ще ни поканят с работна група и ние да участваме", коментира пред БНР Иван Кашилски, представител на управителния съвет на Националното сдружението на търговците и превозвачите на горива, темата дали министър Караниколов успя да спре протеста. “Много човешки съдби зависят от думите и от обещанието на министъра. От 28-и януари влиза в сила смъртната присъда на нашите фирми“, каза още той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 година
Това е перманентно състояние на българските политици Постоянно да отлагат проблемите Като че ли като ги отменят проблемите ще се решат сами За тези горива проблемите с решаването им се отлагат от 2009 -от времето на Дянков Тои реши да играе твърдо и веднага го разкараха И какво това реши ли проблемите Не напротив Постоянното отлагане ги задълбочава Собственик на бензиностанция които не може да осигури 20 хил лв Това е смешно

Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София