Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как да избягваме акриламида в храните?

Сегашният европейски регламент за съдържание на веществото дава препоръки, но не налага санкции

Как да избягваме акриламида в храните?

Снимка: Pixabay

Европейски потребителски организации поискаха по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид след изследване на проби от над 500 продукта като чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски и кафе.

Това вещество предизвиква рак при животните според изследвания от последните години, върху хора не са правени експерименти, каза пред NOVA Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”.

Той посочи, че през 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище за наличието на риск, а през 2017 г. е приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. 

Още по темата

Според него има проблем, тъй като регламентът дава ориентировъчни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството . Година по-късно се оказва, че се регистрират високи стойности, а и не са предвидени санкции.

Веществото не се влага, а се образува при пържене и печене на високи температури, поясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.
Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа от това вещество, каза тя. „Всичко хрупкаво, препечено, с което обикновено започва деня ни, съдържа акриламид – кафето, препечената загоряла филийка”, каза Кукушева.

Тя поясни, че става въпрос за температури над 220°C за печене и над 175°C пържене.

„Не говорим за отрова, която влизайки в организма ни има последствия“, настоя тя.

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Ако системно се превишават тези дози, рано или късно това въздейства отрицателно върху здравето ни”, отговори Николов.

Има как да готвим при ниска температура, при която  това  вещество не се развива, каза готвачът Йордан Коляндов. Той показа, че няма проблем проблем картофите да се изпекат на 100°C.

Готвачът посъветва по-често да варим продуктите, защото това е процес, който протича при 100°C, както и да се избягват пържените неща.

Процесът на готвене при ниски температури обаче се удължава.

Хранете се разнообразно, сезонно и не се доверявайте на всяка сензация – такъв съвет отправи Мариана Кукушева.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 19 юли