IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карина Караиванова сменя Калин Митрев в ЕБВР*

Председателят на Комисията за финансов надзор ще влезе в борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие на 1 март 2019 година

13:47 | 05.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карина Караиванова по време на откриването на Investor Finance Forum.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Карина Караиванова по време на откриването на Investor Finance Forum. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет определи Карина Караиванова за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Решението влиза в сила от 1 март 2019 година, съобщи правителственият пресцентър.

Председателят на Комисията за финансов надзор ще смени на поста  Калин Митрев, който го заема от 2016 г.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на  България, пише в съобщението на Министерския съвет.

„До евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора в България и възприемането на риск-базиран надзор. До края на месец март 2019 година трябва да сме готови с платформата за тази значима трансформация, а до края на февруари с методология за оценка на риска на пазара. Трябва да подготвим условията за употребата на стрес тестовете като обичаен инструмент в нашата дейност“, това обяви Карина Караиванова след като правителството я номинира за представител на България в борда на директорите на ЕБВР.

По думите ѝ предизвикателство за екипа на КФН е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, за да се изпълнят ангажиментите за включването на страната ни в механизма ERM II.

„Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година“, посочи Карина Караиванов в прессъобшение на КФН.

Investor.bg припомня, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България. От началото на дейността си в България – от 1993 г. до 31 октомври тази година, международната банка е предоставила инвестиции в размер на 3,847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Вложенията в частния сектор представляват 56% от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, които приеха да спазват принципите на плуралистичната демокрация.

Акционери в нея са 67 държави и две междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро.

България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

*Актуализирано с позицията на Карина Караиванова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още