IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Отпускаме пари за здравеопазване, социални пенсии, инвестиции

Кабинетът дава възможност на Народното събрание да разпредели останалите приходи в бюджета

10:42 | 22.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Министерският съвет ще отпусне средства за здравеопазване, за социални пенсии и инвестиции. Това обяви премиерът Кирил Петков преди началото на редовното заседание на правителството днес.

„40 млн. лева ще бъдат отпуснати за тестове срещу коронавирус, което е много важно за следващите няколко месеца, когато се очакват нови вълни“, заяви Петков.

„Актуализираме социалните пенсии, което не е правено от дълго време. 54 млн. лева ще бъдат отпуснати за медиците на първа линия“, допълни премиерът.

Отпускат се средства и за няколко регионални инвестиции.

„Даваме 60 млн. лева за въздушните превозвачи, за летище Русе ще бъдат инвестирани 2,6 млн. лв., за да започне да функционира“, заяви Петков.

Кабинетът ще даде възможност на Народното събрание да разпредели останалите приходи в бюджета, посочи Петков.

Премиерът Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов и финансовият министър Асен Василев дадоха

Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към Народното събрание с предложение как да бъдат разходвани, заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

750 млн. лева ще бъдат за Covid добавки за пенсиите.

1,5 млрд. лева ще има за подпомагане на овладяването на кризата с цените на тока. „Влизаме с много силна подкрепа в тази посока, защото го правим по начин, който най-малките бизнеси да бъдат подпомогнати по най-добрия начин, а не такива, които вече са намалили своя риск и цените са им ниски“, каза той.

Към момента имаме една от най-ниските цени на електроенергията, това е общоевропейски проблем и се действа на ниво ЕК за различните варианти за подпомагане, уточни финансовият министър Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
тъй се бори корупцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Според проф. Иво Христов и според данните, които той има (не вярвям дя се е пошегувал), здравеопазването ни е свръхфинансирано, пряко и косвено, със суми от порядъка на 14 млрд. Огромна част от тях изчезват по пътя и не стигат до предназначението си. Ня#КОЙ прибира огромна част от тях. А нивото на здравеопазването ни се оказва ниско и неефективно. После защо нацийката ни от десетилетия мре най-бързо в Европата, че и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още