Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кризисен щаб наблюдава нивата на язовирите

Преля реката между Нови Искър и Курило. В Трън бе обявено бедствено положение

Кризисен щаб наблюдава нивата на язовирите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на Щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите. Това съобщиха от Министерство на икономиката.

По нареждане на министъра към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Служители на ДАМТН съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, Главна

дирекция "Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната. 

Още по темата

Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там, където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации.

По-рано днес в Трън бе обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма. На места реката е излязла от коритото си. Под вода е паркът "Ждрелото". Няма данни за бедстващи хора, съобщава БНТ.

По информация на Нова телевизия на много места притоците на река Искър са покачили нивото си и са предизвикали транспортен хаос. 

"В момента 10 екипа работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила", съобщи по-рано тази сутрин директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров, цитиран от Агенция "Фокус".

Има различни места в София като критични участъци на бул. "Цар Борис Трети", Южната дъга. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър, уточняват от Столичната община. Екипите на Аварийна помощ и превенция и "Напоителни системи" са на място.

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди, което затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания.

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с днешния оранжев код за обилни валежи в региона.

Повече по темата може да видите в галерията. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
Веск до: Веск
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Бреййййй вече за Бае Ганеца не дават да пишем. Пробвам а автора - да видим разрешени ли са някои автори. Алеко Константинов. Карл Май. Винету. Бай ГанЮЮЮ. В оригинал ще е така, от преди езиковата реформа 1948ма мисля беше. ГанЮЮЮЮЮ станало Ган_ с ер малък и о.
2
 
0
 
4
Веск до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Я да сметнем та да проверим. 120 000 000 куб.м. вода трябват поне за напълването, ако е наполовина пълен/празен. . 120 000 000 000 литра значи. 1612 кв. км е площта. Това са 1 612 000 000 кв. метра водосборен басейн. Делим водата на обема за да видим колко вода трябва да изпрати всеки кв. метър от водосбора за да напълни язовира. 74,44 литра на кв. метър се получава. Годишната норма е примерно 600 литра на кв. метър валежи (годишно забележете) за района, все пак е планински. Прав си колега. Въпрос на 2-3 месеца е. Все пак вода освен да влиза, тя и излиза от язовира, изпарява се, поливане. Квото и да ни кажат гербаджиите и ортаците им все за пари ще иде реч и за пооткрадване. Бай *** е жив. Даже му викат Барба Ганьос. По-модерно било. Едно такова гръцко и латинско звучене.
1
 
2
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Един щаб наблудава язовирите, а друг щаб брои починалите от ковид. Аз пък мислех, че щаба е орган за управление. Експертен при това и оеластен. То било наблюдателница. Гербаджийска немощ - интелектуална имам пред вид.
2
 
5
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
оффф Тиквите са царе в създаването на всякви кризисни щабове ..10 години все сме в криза и под тиквен иго. Писна ми от тия некадърни крадци... оставка мутри!
3
 
4
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не знам дали тук му е мястото, но все пак да попитам - кога ще прелее язовир Камчия? Защото на всички е ясно, че това ще се случи най-късно през пролетта, само министър Димитров не знае. А да не би това бързане с обявяването на бедствено положение с водоснабдяването на Бургас да е свързано с усвояването на едни 60 млн лева по непрозрачен начин? Според мен областния управител има опит от стената по границата. След това В.Симеонов ще обяснява, че той само дава идеите пък те.....

Още от Икономика и политика
За две седмици омикрон вариантът може да се превърне в напълно доминиращ у нас