Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК одобри придобиването на Банка Пиреос България от Пощенска банка

Решението на антимонополния регулатор може да бъде обжалвано в 14-дневен срок

КЗК одобри придобиването на Банка Пиреос България от Пощенска банка

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Пощенска банка да придобие Банка Пиреос България, става ясно от решение на регулатора, публикувано на сайта му.

Припомняме, че в началото на ноември 2018 г. стана ясно, че Eurobank Ergasias S.A. („Юробанк”) е приключила споразумението за придобиването на “Банка Пиреос България” от дъщерното ѝ дружество Пощенска банка. Стойността на сделката е 75 млн. евро.

След финализирането й новата обединена група ще се превърне в четвърти по големина участник на пазара у нас по размер на активите с дял от 10%. След концентрацията новото обединение ще заема четвърто място при депозитите от граждани и домакинства с общ дял от 11,5% и трето място при жилищните и ипотечните кредити за физически лица с пазарен дял от 17,9%, показва анализът на КЗК. Освен това обединената група ще заема пето място при потребителските кредити с пазарен дял от 9%, четвърто място при корпоративните депозити също с дял от 9% и четвърто място при корпоративните кредити с пазарен дял от 11,2%.

Още по темата

По отношение пазара на платежни услуги КЗК посочва, че дори най-големият пазарен дял на обединената група- по показателя „брой издадени кредитни карти“, не надхвърля 15%, поради което планираното обединение няма потенциал да доведе до възпрепятстване на ефективната конкуренция.

На пазарите на дистрибуция на застрахователни продукти и на услуги, свързани с финансовите пазари, пазарните дялове на обединената група са незначителни (между 0%-5%), поради което КЗК също приема, че планираното обединение няма потенциал да възпрепятства ефективната конкуренция на двата пазара.

В хода на производството КЗК е взела предвид становища на други институции като БНБ, Комисията за финансов надзор и Асоциацията на банките в България, както и на клиенти на страните по сделката като „Еко България“, „Мост Компютърс“, „Адванс Груп“, „София Саут Ринг Мол“, „София Хотел Балкан“. Всички те смятат, че сделката ще се отрази положително на банковия пазар в страната и на бизнеса им.

Становище е постъпило и от лондонския фонд Highgate Capital Management, който участвал като наддавач в процедурата по продажба на „Банка Пиреос България“. Фондът е изпратил официална жалба до Европейската комисия, тъй като счита, че  сделката нарушава правилата за държавна помощ. Причината е, че Гръцкият фонд за финансова стабилност е имал възможност да упражнява контрол върху сделката. Доводът не е приет от КЗК.

Решението на антимонополния регулатор, което е публикувано днес, може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 19 юли