IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари протестират срещу липсата на мерки в защита на общинското здравеопазване*

Задълженията на общинските болници са в размер на 100 млн. лева, изчисляват от здравното министерство

10:14 | 15.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекари от общински болници в страната излизат на протест и работата ще спре за час - между12 часа и 13 часа, съобщава БНР.  Причината за недоволството е липсата, според медиците, на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Общинските болници са в тежко финансово състояние от години. Според изчисленията на Сдружението на общинските болници в България неизплатените задължения на техните членове (31 болници) към края на миналата година са за 24 млн. лева, а 12 млн. лева от тях са просрочени.

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков общите задължения на общинските болници са 100 милиона лева, като от тях 46 милиона лева са просрочени, а само задълженията за осигуровки са около 7 милиона лева.

Най-съществената причина за това положение е, че лечебните заведения работят по цени на клинични пътеки от 2006 година, като през това време минималната работна заплата скача от 180 лева на 510 лева, а в допълнение има и промяна в цените на консумативите, лекарствата и услугите.

От сдружението настояват за целева помощ от държавата от 30 милиона лева, както и за плащане на надлимитната дейност.

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че близо 28,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

Пари извън тази методика не могат да бъдат отпускани, защото попадат в графата "нерегламентирана държавна помощ".

"Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други", посочвато то ведомството.

Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната. Здравното министерство изразява готовност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането на общинските болници. 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов смята, че има опасност през 2018 година бъдат закрити 20 общински болници. При липсата на допълнително финансиране и подобряване на условията за работа догодина ще има и още затворени болници, убеден е той.

От Сдружението посочват и още парадокси в общинското здравеопазване, допълват от БТА. Заради нормативни промени в периода 2006 – 2007 година половината от специалистите по вътрешни болести са напуснали системата. Много от хирурзите също са ги последвали.

Експертите от Сдружението признават още, че в България има повече болнични легла на 100 хил. души, отколкото е средното в Европа, но посочват, че в страната ни няма достатъчно легла за т.нар. „сестрински грижи“, тоест в старчески домове и др. 

* Допълнено с коментара на Министерството на здравеопазването

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При липсата на защита срещу вредното влияние от парите е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване е необходима защита срещу вредното влияние от парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още