Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ли Къцян от София: Китай не иска търговска война с никого

Форматът "16+1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите, смятат Бойко Борисов и Ли Къцян

Ли Къцян от София: Китай не иска търговска война с никого

Премиерът Бойко Борисов (вдясно) и председателя на Държавния съвет на КНР Ли Къцян (вляво). Снимка: БТА

 

Китай не иска търговска война с никого. Това заяви председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в София по повод въведените мита за китайски стоки от САЩ. "Никой няма полза и няма да спечели от търговска война", категоричен беше Къцян след среща с българския премиер Бойко Борисов, предава БТА.

Голяма китайска делегация е в България за срещата „16+1”, в която ще участват и лидерите на страните от Централна и Източна Европа.

Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи ще защитава интересите и правилата на свободната търговия.

Китай ще се ангажира с отваряне на своите пазари и ще улесним достъпа на чужди компании, като ще гарантираме защитата на техните интереси, посочи още Ли Къцян.

Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи ще защитава интересите и правилата на свободната търговия

Посланието от днешната среща е че форматът "16+1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Държавния съвет на Китай. Това не е геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората, подчерта той. Мисля, че Китай вече е разбрал геополитическото значение на България и че то ще се разширява, каза Борисов.

Ли Къцян също заяви, че форматът "16+1" не е политическа платформа и не е насочен към разделяне на ЕС. Европа е важна за глобалния просперитет и без Европа не може да има глобално развитие, каза председателя на Държавния съвет на Китай. 

  

По думите на Ли Къцян Китай и България може да се допълват в икономическите си интереси. България произвежда селскостопански стоки, които се търсят в Китай, а Китай - промишлена продукция, която се търси у нас.

Китай има интерес в проект за използване на съществуващото ядрено оборудване в България и към осъществяване на инфраструктурни проекти в региона, каза Ли Къцян. Китай проявява интерес към транспортната връзка на България с Егейско море, всичко обаче трябва да стане по прозрачен начин при ясни правила като приветстваме участието на трети страни или банки, каза Ли Къцян.

Двамата премиери посочиха, че стокообменът между двете страни се увеличава всяка година и изразиха увереност, че тази тенденция ще се запази.

Преди изявленията на двамата премиери, в МС бяха подписани двустранни документи за насърчаване на икономическо-търговското сътрудничества на България и Китай. Сред тях финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. Беше подписано и споразумение с Български морски флот за над 94 млн. долара за изграждане на шест кораба за насипни товари.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 2 години
премиера на тия е голема сила, но Кухаото експерта повече ги разбира нешата барабар с тоя фалирал сайт, как чайниците са "балон" който тегне към бездната надоле ...... :)) Аз се чудим след изказванията на Цецото американската *** че Китай и Русия са врагове на народа как са го навили въобще тоя да дойде у нас ?!? Боце да не се отърве от Цецко в близко бъдеще ?!? .... :))

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро