IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките срещу ДДС измамите с течни горива ще стопят сивия сектор, твърди експерт

Може да изчезнат кухите фирми от пазара, прогнозира Светослав Бенчев

13:33 | 19.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цената на горивата няма да се увеличи заради новите мерки срещу ДДС измамите с течни горива, може да се очаква положителен ефект за стопяване на сивия сектор, каза пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Вчера финансовото министерство публикува предложение за промени в Закона за ДДС, според което търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с Агенция "Митници" или Националната агенция за приходи, трябва да предоставят обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива.

Според новите предложения търговците с течни горива задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция при осъществяване на дейността си. Механизмът цели предотвратяване на измамите с данък добавена стойност (ДДС). 

Бенчев е категоричен, че мярката е правилна и ще удари фирми, които са в сивия сектор. По негово мнение проектът е насочен към група нелоялни търговци, които са на сивия пазар на горива.

„Не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната“, посочи той в отговор на въпрос може ли да се повиши цената на горивата вследствие на мярката.

Експертът не може да прогнозира дали ще отпаднат фирми от пазара, но твърди, че „ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо“.

Има проблем с плащането на ДДС от някои фирми от сектора, призна Бенчев и определи като положителна стъпка фиксирания от финансовото министерство проблем.

Бензиностанциите със сигурност не са засегнати от това предложение на Министерството на финансите, заяви той. Става въпрос за фирми, които не подават данни към приходната агенция.

Той описа и порочните схеми - безкрайно прехвърляне на горива до кухи фирми, от които ДДС трудно може да се събере или фиктивен износ на стоки. „Вкарват горива например от други страни-членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и се реализират на някакви обекти, незаконни, на територията на страната“, описа схемите Светослав Бенчев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още