IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиктивният износ – една от най-честите ДДС измами

Загубите от невнесени данъци и осигуровки в ЕС се изчисляват на 1 трилион евро годишно

12:32 | 03.12.15 г.
Фиктивният износ – една от най-честите ДДС измами

Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми при опитите за укриване на приходи и неплащане на Данък добавена стойност (ДДС). Това коментират от Националната агенция за приходите (НАП) по повод пресечен опит за подобно нарушение.

При схемата търговците извършват износ на стока само на документи, докато ползват данъчен кредит. Самите продукти пък се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и от което в бюджета не влизат дължимите данъци.

От НАП посочват, че от началото на годината са извършени 25 хил. проверки на транспортни средства. При тях са наложени 1 300 обезпечения, за да бъде избегнато отклонението от облагането, отбелязват още от данъчната администрация.

По оценка на икономистите от БАН годишно хазната губи над 2 млрд. лева от измами с ДДС. Заедно с несъбраните акцизи и осигуровки и като цяло укритите данъци загубите стигат до 4 млрд. лева.

Според данни в доклад на Европейския парламент, свързан с данъчните системи в ЕС, всяка година националните бюджети и бюджета на общността губят около 1 трилион евро от укриване на данъчни задължения. Делът на сивата икономика в ЕС се изчислява на около 20% от официалния брутен вътрешен продукт на Съюза.

Само невнесеният ДДС е в размер на около 168 млрд. евро през 2013 година, показват данните на Европейската комисия. Част от „загубата“ се дължи и на грешки при данъчното планиране, допълват обаче експертите. 

Според изчисления приходите от ДДС в ЕС могат да се увеличат с 43%, ако бъде въведена единна ставка на данъка в общността, което ще премахне изключенията и намалените ставки, възможността за които в момента ползват страните в ЕС.

За България например има редукция в ставката на ресторантьорските и хотелиерските услуги. Вместо стандартните 20% те се облагат с 9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още