IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метеоролозите подновиха протестите

Конфликтът между БАН и НИМХ продължава вече няколко месеца, но въпреки обещаните допълнителни средства, синоптиците не отстъпват от исканията си

11:39 | 29.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Десетки метеоролози от цялата страна излязоха на протест пред централата на Българската академия на науките (БАН), съобщава Агенция "Фокус". Днес изтича крайният срок, даден от премиера, за намиране на решение на проблемите им. Предишният протест беше на 21 юни, но провелите се в продължение на два месеца преговори, не дадоха резултат.

Шествието на протестиращите вече се отправи към сградата на Министерския съвет, носейки плакати: "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи и въздуха ни остави", "Пет месеца преговори с БАН - пак сме тук", "Дайте ни развод", "Искаме излизане от БАН", съобщава БТА.

Пред сградата на БАН протестиращите метеоролози и хидролози почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите в катастрофата край Своге. 

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестират, тъй като не са съгласни с разпределението от Общото събрание на БАН на допълнителните 15 милиона лева, отпуснати за 2018 г. от Министерския съвет, и настояват да излязат от структурата на Академията.

На днешния си протест метеоролозите отново заявиха категоричното си решение, че не желаят повече да са част от БАН и настояват "правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на НИМХ". Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно, заявиха днес протестиращите метеоролози, хидролози и оперативни служители в института. 

Пред сградата на Министерския съвет протестиращите съобщиха, че отново ще заявят искането си за "извеждането на НИМХ от БАН". В района е засилено полицейското присъствие. Засега движението около сградата на БАН и по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално, уточнява Агенция "Фокус".

В интервю преди дни за БТА директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов заяви, че ако структурата излезе от БАН, е добре да премине към Министерството на образованието и науката, защото институтът иска да запази статута си на научна организация. Нашият институт съществува от 1890 г. и до 1962 г. включително е бил извън БАН. Тези данни показват, че НИМХ е бил 72 години извън БАН и 56 години е Академията, каза още Брънзов.  

Снимки от протеста може да видите в галерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още