Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мярката за повече български стоки в магазините доведе до наказателна процедура*

ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснения за задължението търговците да обособят места за излагане и продажба на местни храни

Мярката за повече български стоки в магазините доведе до наказателна процедура*

Снимка: архив Ройтерс

Въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска регионална продукция привлече вниманието на европейските власти. Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателна процедура срещу България, свързана с нарушаване на правилата на вътрешния пазар, става ясно от отчета на Комисията за наказателните процедури, започнати през месец май.

Процедурата е на първия етап – ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснение за мярката. Срокът за отговор на София е 1 месец. В противен случай ще се премине на следващ етап от процедурата.

Правителството поиска повече местни стоки в магазините

В края на март – началото на април, в разгара на извънредното положение, Министерството на земеделието, храните и горите поде темата за продажбите на повече местни стоки в магазините, особено в големите вериги.

Ведомството официално предложи търговските обекти да отделят повече място за предлагането на български продукти.

В края на април, след неколкоседмични преговори с веригите, Министерският съвет прие постановление, с което задължи веригите с 10 и повече магазина задължително да предлагат регионална продукция – на производители в областта, в която се намират обектите или намиращи се до 200 км от съответния областен център. Според кабинета така достъп до веригите ще получат и малките производители, които не са представени в асортимента на големите търговци.

Санкциите при нарушение могат да достигнат до 50 хил. лева.

Дискриминационна мярка

Според Брюксел мярката е дискриминационна. „Българското законодателство задължава търговците на дребно да обособят места за излагане и продажба на местни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местни производители. Такива задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти“, посочва се в становището на Комисията.

ЕК допълва, че мярката противоречи и на чл. 49 от Договора за ЕС, като ограничава свободата на търговците на дребно да вземат решение относно асортимента си, върху разпределението на търговската си площ и да адаптират веригата си на доставки.

„Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства поради коронавирусната санитарна ситуация и отслабването на икономиките на ЕС е наложително запазването на свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят нашите колективни усилия да поддържаме товарите да се движат свободно и ефективно по целия ЕС и способността ни да се борим с тази безпрецедентна криза в духа на европейската солидарност“, подчертават от ЕК.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
2
 
1
 
27
Valentin13 до: dikens15
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
слаб си, пробвай се пак, дано успееш. в наше село такива стоят до обяд в кръчмата, след обяд спят и вечерта пак в кръчмата.
3
 
0
 
26
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
хаха, глуупака още си мисли че сме един и същи човек
2
 
2
 
25
dikens15 до: Valentin13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Алтернативата никога не е била ЕК или Путин, другарю( с нафталиновото мислене). Друг е въпросът, ако във вашата глава е такава алтернативата. Хората харесват Путин, защото изправи Русия на крака и каза на западняците да си е бават май ката. Това е най- общо казано. А ЕС е еврейско творение, което има за цел да унищожи една хубава мечта на европейските народи. затова те и занимават с размера и формата на краставиците, правата на гейо вете и какви ли не простотии. Днес те бутат към обединение, утре ще бутат към разцепление. Това, което трябва да пазим е нашата си държава и интерес.
0
 
7
 
24
преди 4 месеца
Истината е ,че трябва да се правят нови пазари за българските стоки,складове ,кооперативни магазини на производителите и кооперативни пазари в градовете и кварталите , което министерството не се сеща да направи защото трябват инвестиции и желание, организация и регламенти .Също могат да се отварят пазари събота и неделя ,където производителите да изложат стоката си и да се създадат традиции.По малките български вериги също могат да се включат като се създадат контакти между производители и управляващите магазините ,обвързващи договори ,складове и др.Подхода за разширяване на пазарите и достъпността за земеделска продукция и за производители и за купувачите трябва да бъде много по-гъвкав , индивидуален и директен и опростен, без прекупвачи и други неизгодни фактори повишаващи цените като високи наеми,такси ......
1
 
9
 
23
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А кога ЕК ще се сезира за 3-4 пъти по-големите субсидии за земеделци и животновъди на запад и в Гърция спрямо българските??? Това разбира се не е изобщо дискриминационно.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември