IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ и ВАП откриха тонове опасни пестициди в Старозагорско

Отровните вещества ще бъдат събрани, пакетирани и транспортирани за изгаряне във Франция, увери Емил Димитров

16:49 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Проверка на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Върховна административна прокуратура (ВАП) показа наличие на тонове опасни пестициди, намиращи се в землището на с. Яворово, община Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Това е поредната от серия проверки във връзка с разпореждане на Прокуратурата относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита. Складовете са полуразрушени, намират се в бивше ТКЗС.

Опаковките, намерение в землището на с. Яворово, са нарушени, пестицидите разпилени, липсват покрив и врати, всичко това създава висок риск от замърсяване на околната среда. В тези складове се съхраняват около 3000 кг пестициди, като в единия от тях има и течни такива. И двата склада са необозначени, неохраняеми, а пестицидите са лесно достъпни за посегателство от злонамерени лица. Министърът на околната среда и водите обясни, че пестицидите се съхраняват на мястото от 80-те години на миналия век досега. Намерени са в селскостопански постройки. 

Предстои да бъдат прибрани в специални бидони и да бъдат изнесени извън страната, където ще бъдат унищожени.
Френски експерти правят проучване на място.

Димиторв увери, че се изпълняват указанията на ВАП и се прави всичко възможно максимално бързо и в рамките на утвърдения от Министерския съвет за тази година бюджет, негодните за употреба препарати за растителна защита да се преработят и да бъдат изнесени в чужбина. „Тук само ще се събират, опаковат и транспортират. В България пестициди няма да се изгарят. Всичките ни усилия са насочени към това, което е открито да бъде събрано и обезвредено в чужбина“, категоричен е екоминистърът,

Той посочи, че е направено запитване до всички международно признати инсинератори в Европа дали имат възможност да отделят технологично време за България, за да може тези пестициди, които се събират да бъдат обезвредени. „От всички инсинератори в Европа само един във Франция ще може да отдели технологично време за обезвреждане на нашите пестициди. Веднага започнахме преговори с тях, поканихме ги и както виждате те дойдоха тук, донесоха техника, с която всеки един продукт, който намират се окачествява какъв е, за да отиде в съответния бидон и да може когато се транспортират във Франция да бъде изгорен с подобни други продукти. Много от негодните за употреба препарати за растителна защита са останали още от 60-те и 70-те години, а тези тук например са от 1982 г. “, обясни министърът.

„Пестицидите са на открито, достъпът е възможен от всеки, както сами успяхте да се убедите“, каза пред журналисти зам. главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева. Тя припомни, че по разпореждането на ВАП още в началото на месец август са установени всички места, за които до момента има данни за опасни пестициди.

Към момента РИОСВ е открила опасни пестициди на общо 17 места, от които 3 – в област Ямбол и 14 – в област Стара Загора. Пестицидите са токсични химични вещества, трудно се разграждат, натрупват се в организма и в хранителната верига и се прехвърлят по въздуха, водата и мигриращите биологични видове, като по този начин се отлагат (депонират) на разстояние от мястото на тяхното освобождаване. В резултат на тава е наложена забрана за използването на някои от тях и включването им в списъка на устойчивите органични замърсители, уточняват още от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още