IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще преразгледа прогнозата си за България

Вероятно коронакризата ще повиши лошите кредити в страната, очакват от институцията

17:01 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще преразгледа своята прогноза за икономическия растеж на България. Причината е рязкото нарастване на случаите на COVID-19 в страната през последните седмици. 

Това обяви по време на брифинг ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас Джейу Лий, но отказа да даде конкретни цифри с мотива, че се очакват данните за икономиката на България за третото тримесечие, които трябва да излязат в петък.

„Предвид нарастването на случаите по време на втората вълна, ние прогнозираме българската икономика да се свие малко повече, отколкото сме предполагали в прогнозата от октомври“, каза Лий, но добави, че не се очаква твърде рязко повишение на безработицата, главно благодарение на силната държавна подкрепа към бизнеса. През октомври от МВФ прогнозираха безработицата в края на тази година да достигне 5,6%. 

Важно е да отбележим, че това е първата мисия на фонда от началото на пандемията от Covid-19 в Европа и от присъединяването на България към механизма на обменните курсове ERM II и банковия съюз. 

През април МВФ прогнозира, че българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г. (толкова бе прогнозата и през октомври), а пък през февруари препоръча сериозни реформи в социалната сфера. Сега институцията обърна внимание страната ни да засили действията си в борбата с корупцията. 

От МВФ отчетоха още, че годините на благоразумна фискална политика са позволили на България сега да подкрепи здравната система, хората и бизнеса. Джейу Лий обаче подчерта, че страната ни трябва да увеличи допълнително разходите чрез временни и добре насочени мерки, ако броят на заразените продължи да се увеличава.

Той похвали управляващите, че с въведените в момента мерки са успели да намалят негативните  аспекти от пандемията върху икономиката, но обърна внимание, че вероятно коронакризата ще повиши лошите кредити в страната. По думите му обаче сега е важно да се запази потокът от кредити в икономиката, като при необходимост могат да бъдат намалени контрацикличните капиталови буфери на банките. 

От фонда отчитат, че България продължава интеграцията си в Европейския съюз, след като страната ни се присъедини към механизма на обменните курсове ERM II и банковия съюз.

„Стабилизирането на публичните финанси изисква усилия на всички фронтове, като в зависимост от развитието на ситуацията политиката трябва да бъде адаптивна“, каза още Лий. Той добави, че новите фондове на ЕС са много добра възможност за възстановяването на икономиката на страната и са стъпка към дигитиализацията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още