Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Надзиратели от затворите и съдебни охранители излязоха на протест

Основното им искане е за увеличение на заплатитe с 20 на сто

Надзиратели от затворите и съдебни охранители излязоха на протест

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Надзиратели от затворите и съдебни охранители излязоха на протест пред софийския затвор. Основното им искане е за увеличение на заплатите, предава БТА.

Ивайло Григоров от Синдиката на служителите на затворите в България обясни, че вече половин година се водят преговори за увеличение с 20 на сто, но до момента няма никакво развитие, освен общото от 5 на сто, което той определи като "масовка". 

Още по темата

Освен това униформените искат изравняване на критериите за утежнени условия на труд с МВР, както и увеличаване на щата. Григоров посочи, че анализ от 2015 година е посочили недостиг с около 800 души, а към днешна дата те вече са 1000.

Красимир Бекяров от "Съдебна охрана" заяви, че проблемите в дирекцията, в която работи са идентични. Имало дори съдебни сгради, в които имало само по 1 човек, който трябвало да се грижи за сигурността.  

В деня на професионалния си празник днес работещите в затворите и арестите настояват за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. С плакати "Докога в следващия бюджет?", "Европа и за нас", "С обещания затвори не се правят" служители от Централния софийски затвор протестират пред сградата на затвора. Те настояват заплатите и социалните им плащания да бъдат изравнени с тези на другите служители от сектор "Сигурност". Искат също попълване на незаетите и увеличаване на щатните места. 

“Затворите имат проблеми с недокомплект. Същото се среща и в Главна дирекция "Охрана". Имаме сгради, които се пазят от един човек, което не е допустимо”, каза Ясен Тодоров – председател на Столичното синдикално дружество "Охрана“, цитиран от БНР.

До решението за протест се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки.

Освен в София, днес протести ще има в още 14 града на страната, където има затвори и следствени арести. В сряда протестните действия ще се пренесат пред сградите на съдебните палати в страната. Исканията остават 20% увеличение на трудовите възнаграждения на надзирателите, повече средства за униформи и нарастване на щатните бройки в системата, каза в

На 10 февруари ще стане ясно как ще продължат протестните действия на надзиратели и съдебна охрана. Нагласата е за протест пред НДК, където се провеждат събития от календара на Българското европредседателство. 

Съюзът на съдиите в България подкрепя протестиращите надзиратели от затворите и работещите в "Съдебна охрана", става ясно от писмо, разпространено до медиите. От съдийската организация се обявяват срещу политиката на двойни стандарти в сектор "Сигурност" и допълват, че е необходимо равно третиране на всички в тази система. 

Вижте повече в материала на Bulgaria ON AIR.

гледано: 3080   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
50 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 11 месеца
Обещавам да стана на крака и да ви пляскам :D
0
 
2
 
3
преди 11 месеца
Нали разбрахте, след 2030-та заплати в държавният сектор на ромите от фалоса, за пенсии пак оттам, за социални помощи пак от на ромите фалоса ги взимайте, от тия където 30 години всеки се изреди да им плаща да гласуват за него да може после да си краде :D Те ще са ви средната класа :D
0
 
3
 
2
преди 11 месеца
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклучкарник, до 2025-та малкият и средния частен бизнес предстои да фалира, особено в провинцията, вече всичко е толкова разграбено, хаха, ама вие си вярвайте и се надявайте, че страната има светло бъдеще с такава политическа класа и масонски бинес елит, които се разбиха 30 години демокрацията да им дава :D
1
 
0
 
1
преди 11 месеца
Съществената причина за актуалните щети е пренебрегването на вредното влияние от парите.
Сега протестиращите са съгласни с причината, а не са съгласни с нейните последици.
Полезно е протестиращите да осъзнаят, че съгласието им с допусканата държавна грешка помага за завишаване на собствените им страдания.
Протестирането срещу последиците не може да постигне траен успех. За устойчив просперитет е необходима защита срещу вредното влияние от парите.

Още от Икономика и политика
Индескът на тръжните цени се е повишил с 1,03% през седмицата