IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява желанието за емиграция сред младите българи

В момента Германия и Великобритания са най-предпочитаните от българите държави

12:54 | 12.03.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019 ", представени на пресконференция  днес. Данните за миграционните нагласи представи Доц. Борис Попиванов от Института по социология "Иван Хаджийски", съобщи БТА.

Проучването е реализирано през 2018 г. от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“ като част от международен изследователски проект, обхванал 10 страни от Югоизточна Европа. 

Доц. Попиванов обяви, че 61% от младежите у нас заявяват, че нямат намерение да емигрират. По думите му се променя структурата на самата емиграция. "Във все по-голяма степен нараства емиграцията на ниско квалифицирани млади хора", посочи той.

По думите му сега става въпрос за изтичане на "работни ръце".

Материалната мотивация за емигриране доминира, практически липсват други основания за емиграция. Основни фактори за миграция са по-доброто заплащане, по-добрите възможности за техните собствени деца.

Доц. Попиванов коментира още, че ако през 90-те години основните страни, към които са се насочвали българите, са били САЩ и Канада, то сега 42% от тези, които искат да емигрират посочват Германия като желана страна. Други 32% - Великобритания.

Доц. Попиванов заяви, че европейският пазар на труда се разглежда като възможна даденост от младите хора, която те използват. Той посочи, че 42% от желаещите да емигрират заявяват, че вече имат покана от други българи, които живеят там.

Като катастрофално нисък доц. Попиванов определи интереса към политиката сред младите. Според данните от изследването едва 7% от младежите заявяват, че четат и гледат новини. "Тревожно ниско е участието на младите в политически партии", каза още той. "Младежта като цяло се чувства непредставена в политиката", заяви доц. Попиванов.

Той отбеляза още, че едва 14% от младите хора имат различия с политическите възгледи на родителите си. По думите му това касае "политически семеен конформизъм" и "нарастващ младежки консерватизъм" в ценностен тип.

"Европа се явява модел образец за младите хора. В Европа те виждат всичко, което смятат за ценност, но го нямат в България. Европа за тях е нереализираната България", коментира още той.

В изследването се констатира, че 62% от младите хора в България се идентифицират с демокрацията, но като цяло растат убежденията за необходимост от по-сигурна, по-твърда ръка. По отношение на традиционното противопоставяне ляво-дясно доц. Попиванов посочи, че едва 7% от младежите в България смятат себе си за "леви", 24% заявяват себе си за "десни".

"Независимо от липсата на лява идентичност се забелязва много висока степен идентификация с леви ценности по отношение на грижата на държавата и доходите", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
...еми като ми ги ядеш още от чучура... как да направя? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
ти вярваш И че малкото джудже е някакъв лидер, така че света е голям гл.упаци като теб дебнат от всякъде и вярват в квото си искат .... не е моя работа да ви образовам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
Ами вярно е - всеки ден общувам с млади хора и да: огромната част не щат да емигрират. А това, че нискообразованите (***) искали да емигрират - това е чудесно - да ги насърчаваме и да им помагаме в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
ше го хранят децата му , дето още не е направил ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
tisia
преди 5 години
...като одъртееш празноглави човече кой ще те храни? ....ще разчиташ на пенсийка, нали? ...не вярвам да си способен да управляваш парите си така, че на старини да има приток на пари без да работиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 8
doba
преди 5 години
Освен че нашите младежи/девойки не искат да ходят в чужбина, гледам и милиони желаещи да дойдат в България. Редят се на опашка и крещят: искаме в БГ, искаме в БГ!Смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
khao
преди 5 години
ДА и ние сме имбeцили родени с комунистическо мислене и глава завряна в руски гАз ,като теб и чакаме децата ни да ни хранят ! ... ама НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
tisia
преди 5 години
...ми нека остават в тази държава млади и уни хора. ...едно че ще ви хранят вас на старини, работейки и плащайки данъци и друго, .... със сигурност много по-уни от вас кухаовци и прочие ще извадят, издърпат, .... държавата от калта в която я набутахте вие, ...продажни мрънкала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
khao
преди 5 години
и нека добавим и че проучването е правено от Галъп Интернешънал в кавички ! Я е така, я не е като по вероятно да не е. Защото и самата статия е пълна с внушения, ето пример:В изследването се констатира, че 62% от младите хора в България се идентифицират с демокрацията, но като цяло растат убежденията за необходимост от по-сигурна, по-твърда ръка.Твърд член за вас, манипулатори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
Когато четете нещо по български медии, разбирайте го точно обратното, още повече като знаете чия собственост са, кой дирижира, нарежда, командва. Така винаги ще сте наясно с действителното положение и ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още