IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП противоречи на Горанов: 189 души да си сменят личните карти

Според приходната агенция това е броят на засегнатите от хакерската атака

15:19 | 24.07.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на НАП в София.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на НАП в София. Снимка: Ройтерс

След хакерската атака срещу базата данни на Националната агенция за приходите (НАП) най-много информация е разкрита за 189 души. Те ще трябва да сменят личните си карти, препоръчаха от приходната администрация и уточниха, че ще се свържат лично със засегнатите лица.

Това предупреждение е в противоречие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов в "Панорама" на БНТ, който обяви, че не се налага промяна на личните карти заради възможна злоупотреба с личните данни.

Припомняме, че кибер нападението обхваща данни за около 5 млн. души (от тях около 1 млн. са на починали лица). По-конкретно файлът, който бе пуснат в публичното пространство, съдържа данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти, твърдят от НАП. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на днешния ден, уверяват данъчните. 

От приходната администрация уточниха, че след допълнителни проверки е установено, че данните на въпросните 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл. Тези хора вероятно ще трябва да подменят личните си карти.

От НАП съобщават още, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Междувременно стана ясно, че спецпрокуратурата, която разследва организирани престъпни групи, поема случая с хакерската атака срещу данъчните. Очаква се по-късно от спецобвинението да съобщят ще бъде ли променено обвинението на единствения засега заподозрян - Кристиян Бойков, и ще има ли още обвиняеми, уточнява БНР.
До момента случаят се разследваше от Софийската градска прокуратура, а обвинението на 20-годишния младеж беше за компютърно престъпление, наказуемо само с глоба.

Вчера обаче главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че той не е действал сам и че издирват поръчител и подбудител. Фирма "Тад Груп", в която работи Бойков беше обискирана вчера, а търговският ѝ директор – задържан за 24 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
DarkStar
преди 4 години
т.е. НАП казва, че министърът на финансите - Горанов, в качеството си на длъжностно лице, заемащ висш държавен пост и отговарящ лично за дейността на НАП е изказал неистина? .... :) брей... дали сега г-н Горанов ще се извини за "грешката", която е допуснал... вероятно неволно... и е въвел в заблуждение толкова хора, символизирайки стабилността и доверието, на институцията, която представлява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Въртят, сучат, търсят да намерят трима човека, та да ги обвинят в Организирана престъпна група, накратко си я нарияат ОПГ, търсят си повод отново да се изкарат велики от спец прокуратурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Защо Цацаров и компания не подготвят обвинения към фирмите, които са получили пари за тези жалки информационни системи и за взели МИЛИОНИ за системи, които са като швейцарско сирене?? Защо всички се опитват да изкарат за виновен мнимия хакер и шефа му за да прикрият некадърността и корупцията на ПП ГЕРБ, чиито управления създадоха тези гнили информационни системи? Защо няма разследване на обществените поръчки за тези системи??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 52 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Защо няма предявени обвинения от прокуратурата към нито един държавен служител за небрежност и неспазване принципите не информационната сигурност? Защо няма обвинения към фирмите, които са създали информационните системи на НАП?Защо няма никакво поемане на политическа отговорност от управляващите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 7
ratten
преди 4 години
189 души са най-засегнати от хакерската атака срещу НАП каква е цялата тази излишна анонимност!?дайте по същество; имена, егн, номер на лк....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още