IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов ще настоява за трансграничен ОВОС на мината до река Драговищица

Министърът на екологията се срещна със сръбския си колега Горан Триван, за да търсят решение на трансграничните екологични проблеми

21:09 | 22.01.19 г.
<p>
	Министърът на екологията на България Нено Димов (вляво) и сръбският му колега Горан Триван<em>.Снимка: Министерство на околната среда и водите</em></p>

Министърът на екологията на България Нено Димов (вляво) и сръбският му колега Горан Триван.Снимка: Министерство на околната среда и водите

България ще настоява да участва в трансграничен ОВОС върху дейността на мина на територията с. Караманица,  Република Сърбия. Причината е потенциалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от дейността на мината.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. Срещата се състоя в Димитровград, на която двамата обсъдиха теми в сферата на трансграничното опазване на околната среда и водите.

Нено Димов постави и въпроси за проекти за ВЕЦ, които може да се строят в района, защото смята, че те също трябва да минат през подобна процедура, защото засягат и двете страни.

По отношение на мината министърът поиска информация за заявените инвестиционни намерения за развитие на дейността ѝ.

„Тъй като колегата е министър на министерство, което не отговаря за водите, е изпратил запитване до сръбския орган – Министерството на селското, горското и водното стопанство, и очакваме официална информация“, обясни българският министър на екологията и предложи на колегата си да се създаде работна група, водена от двама зам.-министри на околната среда от двете страни, които да търсят решение на трансграничните екологични проблеми.

Един от въпросите, с които може да се занимава работната група според него, е да се анализира дали са аналогични методите на изследване на водите.

Нено Димов посочи, че синхронизирането на методологиите ще е помощ в общото развитие на Сърбия към ЕС, защото България вече изпълнява европейски норми и методи.

„От двете страни на границата е важно гражданите да живеят максимално добре. Ако границите паднат, това ще е тласък за развитието и от двете страни, което е продължение на инициативата за Западните Балкани, започната по време на Българското председателство“, каза министърът.

Сръбският министър на екологията Горан Триван е на мнение, че няма нито един екологичен въпрос, който може да се реши за секунда.

“И ние имаме задължение да осигурим на гражданите чиста природна среда. И ще направим всичко възможно тази среда да бъде още по-добра“, заяви след срещата той. "Инициативата на колегата Нено Димов е точно в тази посока и заради грижата за българското национално малцинство. Ние не виждаме като проблем тази ситуация – напротив, като начин да си сътрудничим.“

Горан Триван увери, че данните, с които разполага засега за района на Босилеград, не показват надвишаване на нормите съгласно сръбското законодателство, но се ангажира да засили мониторинга. Той съобщи, че приоритет на правителството на Сърбия е изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадни води и такъв проект има в момента за водите в Босилеград.

По време на срещата министрите Димов и Триван подписаха два документа за сътрудничество.

Първият е Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия.

Според споразумението двете институции ще си сътрудничат по редица екологични политики като: опазване чистотата на въздуха, предотвратяване на замърсявания, управление и опазване на водните ресурси, управление на отпадъците, опазване на почвите, опазване на природата и природните ресурси, изменение на климата, действия при аварийни трансгранични замърсявания на околната среда, екологично образование и др.

Меморандумът заменя съществуващия досега документ, подписан между двете страни през 2007 г.

Вторият документ е Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Република Сърбия за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария.

В случай на извънредна ситуация двете страни ще си сътрудничат в мерките за защита на здравето и имуществото на населението, както и за евентуална помощ. Подписването на споразумението е инициирано от сръбската страна по предложение на сръбската Агенция за радиационна авария и ядрена безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още