IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко милиона лева ще са нужни за възстановяване на мостове в община Приморско

Близо 80 населени места в България бяха засегнати от последните наводнения

16:13 | 07.09.14 г. 1
<p>
	Живеещи в Рибарското селище до Бургас вадят потънала лодка. Снимка. БТА</p>

Живеещи в Рибарското селище до Бургас вадят потънала лодка. Снимка. БТА

Въпреки че щетите от поройните дъждове в община Приморско все още се изчисляват, само за мостовете край селата Веселие и Ново Паничарево, които са част от републиканската пътна мрежа, са необходими няколко милиона лева, заяви кметът на общината Димитър Германов пред БНР.

По думите му мостът край село Веселие не подлежи на ремонт, а трябва да се изгради отново. В селото има проблеми с водата, но проблемът за момента е решен с водоноски, каза кметът.

В момента се възстановява инфраструктурата в най-пострадалото село Ново Паничарево. Няма евакуирани хора, има ток и вода, добави Германов.

От утре започва почистването и в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. До 17.30 часа днес ще се възстанови електрозахранването. Утре ще бъде внесен и докладът към Комисията по бедствията и авариите с обобщената сума за щетите в общината. Само за селището те са за около 400 хил. лева, поясни кметът Димитър Николов.

„115 са потъналите лодки. Половината са негодни за използване. 7 рибарски хижи са съборени изцяло. Всички рибарски хижи са наводнени”, съобщи Николов.

Мостовете край селата Извор и Маринка са в лошо състояние, възможно е да се срутят. В най-пострадалия квартал на Бургас „Победа“ се отводнява. Няма опасност от рисково преливане на язовира край Маринка, поясни кметът.

Преминали през много премеждия в морето, рибарите от Ченгене скеле за първи път се сблъскват с подобна стихия на сушата. За повечето от пострадалите къщите в селището са единственият им дом. Семейство Милка и Георги Гочеви още не могат да се отърсят от шока на двуметровата вълна, която ги е заляла.

В подобно положение са собствениците на над 75 къщи и 60 лодки, които днес с помощта на приятели, роднини и доброволци бавно възстановяват пораженията. Проблем е и липсата на ток, посочва председателят на рибарското сдружение „Морски сговор“ Димитър Янчев.

„Работим по възстановяването. Имаме непрекъсната връзка с кмета, с областния. Подсушаваме трафопоста, но работата е там, че до всяко бунгало и къща трябва да се провери”, казва той.

Хората се опасяват, че заради неуредения статут на рибарското селище няма да получат обезщетения, а заради пострадалите лодки ще бъде провален есенният риболов.

Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашното наводнение. Утре в града е ден на траур в памет на загиналите две жени - на 69 и 21 години и един мъж - на 27 години.

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха, ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи.

Близо 80 населени места в България бяха засегнати при последните наводнения, обобщава БНР.

Дига на река Марица край димитровградското село Райново се е скъсала, съобщава още националното радио. Залети са огромни площи земеделска земя. Има евакуирани хора. Остава бедственото положение в Харманли, Симеоновград и Димитровград.

Специалистите на електроразпределителното дружество ЕВН се опасяват, че стихията ще събори електрическите стълбове и е спряно захранването.

Скъсването на дигата на река Марица не е опасно, заяви пред „Хоризонт“ директорът на „Пожарна безопасност и на защита на населението” главен комисар Николай Николов:

„Снощи се наблюдава цялото поречие на река Марица предвид предупреждението за критично увеличаване на нейното ниво. Към момента нивото на Марица не е високо, а специално за село Райново сутринта започна оглед на тази дига. Идеята беше специалисти от "Напоителни системи" да огледат и да преценят дали е възможно тя да бъде разрушена, за да може водата, която се е събрала от външния откос на дигата и заляла около 2000 декара земеделски земи, да отиде в Марица. На практика скъсването на дигата е добро за селото, но за да сме сигурни, че няма да има застрашени хора, около 20 души са предупредени, изведени на безопасно място, защото 10-тината къщи, които попадат под евентуалното наводнение от водата, която е извън дигата, са евакуирани. Скъсването на дигата направи това, което ние смятахме да направим.”

Къмпинг Градина е изцяло залят от вода, въпреки че през изминалата нощ не е имало валежи. Има и 150 души в района, които няма как да се евакуират, заявява пред радио Дарик Добрин Петков, който организира желаещи да помогат на пострадали хора в различни райони.

По думите му причината за наводнението в този район е изпускането на язовир Равадиново, като на места водата достига метър.

„Ние извозваме хората от Градина с високопроходима техника, защото те няма как да се евакуират от там", обяснява Петков.

„От страна на държавните институции тук няма никой, хората са изоставени, а от 112 им казват, че не могат нищо да направят. Ние сега евакуираме къмпингуващите, покъщнината", допълва той.

Остава бедственото положение в старозагорските общини Опан, Раднево и Гълъбово. На територията на областта няма язовири със скъсани стени. Това заяви за „Хоризонт“ комисар Стоян Колев. Днес специалисти от ВиК са инспектирали язовира край гълъбовското село Априлово и са категорични, че той е поел повече вода, отколкото е изпусната през леко компрометираната му стена.

Всички язовири на територията на областта са под контрол, твърди комисар Колев. Той отхвърли информацията, че скъсани стени на язовирите край селата Борово и Козаревец са предизвикали наводнението в Странско. Стените на язовирите Козаревец и Априлово пропускат вода, но много по-малко, отколкото поемат.

Гара Михайлово продължава да е затворена заради изронен чакъл под релсите и наводнени високоволтови проводници. От гара Чирпан до гара Стара Загора пътниците по линията София-Бургас се извозват с автобус, но гара Стара Загора не е затваряна. Хората от наводнените села масово купуват помпи и се справят сами със ситуацията. Едва 20 екипа на противопожарната служба работят в целия регион.

Днес започват оценките на щетите в пострадалите общини. Според кмета на община Стара Загора Живко Тодоров те са големи.

В село Козаревец има отнесен мост, голяма част от асфалтовата настилка в третокласната и четвъртокласната пътна мрежа е отнесена. Има пострадала ж.п. инфраструктура в района на гара Михайлово. Най-сериозни са щетите за населението в село Еленино.

В община Раднево водната стихия е нанесла най-сериозни поражения в село Коларово и радневския квартал „Гипсово“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
От страна на държавните институции тук няма никой, хората са изоставени, а от 112 им казват, че не могат нищо да направят. Ние сега евакуираме къмпингуващите, покъщнината", *** държавата рекетира хората по всякакъв възможен на4ин после ги оставя да измрат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още