Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нощните клубове намаляват посетителите с 50%

Новата заповед за заведенията влиза в сила от 00:00 часа на 23 октомври

Нощните клубове намаляват посетителите с 50%

Снимка: Pixabay

Капацитетът на нощните заведения ще трябва да се намали наполовина. Заетостта в заведенията ще е на не повече от 2 квадратни метра на човек. В момента в заповедта е записано за един човек на квадратен метър. Това стана ясно след среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители от Асоциацията на заведенията в България.

"Посещението на барове, дискотеки, нощни заведения, пиано барове и други подобни места за развлечения на закрито и открито се допуска при заетост на местата на не повече от 2 квадратни метра от общата търговска площ. По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", заяви здравният министър, цитиран от Нова телевизия.

Заповедта за мерките в заведенията влиза в сила от 00:00 часа на 23 октомври.

Още по темата

"Знаехме, че ще има ръст от заболели и заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици, е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. 

Той изрази надежда с тези мерки да се постигнат необходимите резултати. Ако това обаче не се случи, след седмица ще бъдат предложени нови по-строги мерки. Здравният министър обясни, че целта на въведените мерки не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията.

„Една компания идва заедно, тръгва си заедно, стоят на една и съща маса. Нашата цел е да няма смесване между компаниите, да има по-голямо разстояние”, каза проф. Ангелов. Той подчерта, че контролът ще бъде затегнат.

РЗИ и полицията обикалят почти всички нощни заведения в страната. Всички проверки завършват със санкции, където не се спазват мерките, каза министърът.

Санкциите са първо глоба, после затваряне за 3 дни и накрая пълно затваряне. „Ако ние постигнем 80-90% да се спазват мерките, ще постигнем ефект. Другите ще ги санкционираме. Целта е голямата картина, сигурен съм, че не всички ще ги спазват, но нека не се вглеждаме в изключенията“, заяви проф. Ангелов.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Собственици на заведения с искания за помощ след новите мерки срещу Covid-19