Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НС прие ветото: Отпадат текстовете за спекулата и фалшивите новини

За продажба на стока на завишена цена наказанието е лишаване от свобода до 2 г. или глоба до 300 лв., записаха депутатите в извънредния закон

НС прие ветото: Отпадат текстовете за спекулата и фалшивите новини

Снимка: БГНЕС

След два часа дебати депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, въведено с решение на Народното събрание на 13 март, касаещи наказанията за спекулата и разпространението на фалшиви новини свързани с короновируса.

Президентът върна закона за ново обсъждане на законотворците в неделя, а те се събраха извънредно още в понеделник и гласуваха отпадането на текстовете, на които президентът наложи вето.

Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят ветото, защото предизвикателството, пред което сме изправени сега, ще промени света.

"Да преодолеем тясно партийното си его. Сега е време да сме мъдри“, каза тя и напомни, че преди месец Радев сне доверието си от правителството без да има основание за това, както и нападките му към МС на 3 март.
Тя коментира, че ГЕРБ застана зад предложението на БСП за спекулата заради желанието на мнозинството законът да влезе в сила по-бързо.

"Изправени сме пред невидима заплаха и светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнаваме, не е време за политиканстване, за политически ежби и опити всичко да се превърне в политически дивидент“, каза Дариткова.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също смята, че сме изправени пред голямо предизвикателство, но разкритикува властта, че не е предприела достатъчно мерки. 

"За 10 дни маските от 0,10 лв. стигнаха десетки левове, а килограм дезинфектант се продава за 900 лв.", посочи като пример за спекула тя. 

Още по темата


"Трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност. Ние като политическа сила дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепейки решението за извънредното положение, но този кредит на доверие към правителството не беше оправдан. Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляването на ситуацията след това“, коментира Нинова.
 
Според нея мнозинството не се е погрижило за сигурността на медиците, като е отказало да деблокира държавния резерв, за да им осигури защитни консумативи.

"Отхвърлихте предложението на БСП за актуализация на бюджета, нещо повече, разбрахме, че вече сме на дефицит, къде са буферите заложени в бюджета и колко са", попита тя.

Нинова атакува управляващите, че разделят обществото като тръбят, че ако се отпуснат пари за малкия и среден бизнес, няма да има пари за пенсии.

"Държавата ще поеме 60% от заплатите, но ако фирмите имат останалите 40%. Какво следва, ако един малък хотел, който е затворен, няма тези 40% за заплати – фалит", коментира лидерът на левицата.

Според нея цените вече са скочили на дребно с 10-15% и заради това е важно да има защита от спекулата.
 
"Трябва да е ясно, че вие носите отговорност, предложете план за действие, защото нямате такъв. Няма да се примирим с безхаберието и хаоса и ще искаме от вас план за помощ за пострадалите български граждани“, обърна се тя към депутатите от мнозинството.

Александър Сиди от ВМРО коментира, че това е поредното вето на Радев, но по време на криза да се опиташ да търси политически дивиденти не е мъдро. Той настоя наказанието за фалшивите новини да остане и припомни, че воеводите искат закон заради разпространението на невярна информация. Сиди обаче смята, че е правилно ветото на Радев върху фиксирането на цените, защото това би засегнало и бизнеса, и потребителите.

Според Крум Зарков от БСП кризата с коронавируса отразява като с прожектор недъзите на различните ни системи.
"Насред кризата се вижда как хаосът, експресните срокове, които бяха наложени и недъгавият на първо четене закон за извънредното положение, който трябваше да бъде изцяло пренаписан, доведоха до поредното вето на президента", коментира той.
 
Зарков обвини управляващите, че никога не поемат отговорност за грешките си, а прехвърлят вината на предишната власт, на президента или на друг.
 
Президентът Румен Радев върна закона, който депутатите приеха окончателно късно вечерта в петък, вчера.
 
В мотивите към ветото си държавният глава алармира, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Той се позова и на становището на работодателите, според които държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.
 
"Законът не държи сметка, че отделните стопански субекти имат и са имали в посочения 3-месечен референтен период собствена търговска, ценова и маркетингова политика, както и различни взаимоотношения с търговските си партньори. Редица дружества, регистрирани в България, са дъщерни или част от икономическа група с компании майки, чието седалище е в друга държава членка и прилагат цялостна стратегия за реализация на стоките или услугите, които предоставят в рамките на Съюза", посочи още в мотивите за вето на президента.

На второ четене в петък депутатите записаха в закона лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение. С отпадането на този текст остава старата разпоредба в НК, според която, който продаде стока на завишена цена ще се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба от 100 до 300 лв.

Другият текст, който отпадна, предвиждаше, че за разпространението на невярна информация за разпространението на заразна болест, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.
 
Той беше оспорен от Радев с мотива, че така се застрашава свободата на словото. „Този текст пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение", обясни вчера държавният глава.

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
toto 2 до: дядя Вова
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мисля ,че на много мислещи хора им е ясно всичко това .Но никой не смее да възроптае . Страхът от държавната машина е завладял всички .Надеждата ми е във французите ...
1
 
1
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Браво, много добър развой на нещата. Иска ми се да се повиши качеството на законите обаче...
3
 
2
 
2
преди 5 месеца
ако медицината победи сегашния коронавирус, на негово място ще се появят десетки от същите „коронавируси“. Между другото, епидемиолозите по целия свят обръщат внимание на факта, че през последните десетилетия периодът между появата на смъртоносни епидемии става все по-кратък. И ако по целия свят сега се предприемат такива мерки срещу коронавируса, тогава какво ще се случи утре, когато дойде следващият вирус? А той определено ще дойде.

Очевидно основната причина за случващото се е, че хората се страхуват съвсем не от това, от което всъщност трябва да се страхуват. И този неоправдан страх, посят умело в медиите във връзка с коронавируса, предоставя просто колосални възможности за управление на всички хора на планетата, на всички държави, на цялата икономическа и социална сфера.

В тази общопланетарна „короновирусна“ паника и суета даже не забелязахме как започнаха да се прекратяват или съществено да се ограничават основни права и свободи на човека:

- свободата на движението

- свободата на събранията

- свободата на вероизповеданието

- свободата на предприемачеството

- правото на достъпна медицинска помощ и т.н.

Последният пункт се нуждае от пояснение. Работата е в това, че заради приема на пациенти с коронавирус в много страни рязко ще се влоши възможността за получаване на своевременна медицинска помощ на пациенти с други, понякога много по-опасни заболявания.

Времето за поява на коронавируса също е избрано невероятно точно. През последните няколко години почти всички водещи световни експерти говорят за приближаваща се икономическа и финансова криза, несравнима с кризата от 2008 година, а по-скоро с Голямата депресия от 30-те години на 20 век. И ето точно в този момент избухва епидемия от коронавирус и на практика всички държави предприемат мерки, заплашващи да съсипят световната икономика, която и без друго е на последни издихания. Както се казва, ако нямаше коронавирус, той трябваше да бъде измислен.

Светът го очакват концептуални промени. Именно концептуални, а не някакви дреболии като фалит на авиокомпании и срив на пазара на туристическите услуги.

Първо, увеличаване управляемостта на човешките общества.

Тестване на инструменти, с които може да се принуждават държавите и хората да правят това, което не искат да правят и което вреди на техните права и интереси. Ограничаване на тези права в името на широко рекламираното спасение от коронавируса. Сега често можете да чуете от устата на политиците, че всички мерки и ограничения се предприемат, за да се спаси живота на хората. В тези думи се крие лицемерие, защото същите политици на практика не предприемат никакви мерки, за да спасят милионите умиращи от много други болести.

Вече става ясен самият механизъм, алгоритъмът на действията, как да се заставят държавите да унищожават собствената си икономика, да отделят колосални суми от бюджета, да орязват правата и свободите на хората, при това със съгласието на самите хора, както и да предприемат редица други „необходими“ мерки. И дори ръководители на държави, които разбират цялата нелогичност на ставащото, не могат да се противопоставят на общата тенденция и са принудени да правят това, което и останалите.

Второ, това е поредният кръг на преразпределение на световната собственост и концентрирането й в едни ръце. На фона на пандемията от коронавирус и срива на фондовите пазари по света, Федералният резерв на САЩ, която ще припомним, не е държавна, а частна организация, заяви, че незабавно ще емитира допълнителни, с нищо необезпечени 700 милиарда долара, като в близките месеци тази сума може да достигне 3 трилиона долара. Тоест, издават се дори не хартийки, а електронни цифри, с които се изкупуват обезценени активи. Всичко това благозвучно се нарича политика на количествено облекчаване.
4
 
4
 
1
преди 5 месеца
Ето ви истински новини:

"Най-достоверни са данните за страни, където са извършени най-много тестове на населението за коронавирус, например Южна Корея. Там смъртността е около 0,7%. В абсолютни цифри до 700 хиляди души умират от грип всяка година! От коронавирус досега са регистрирани малко повече от 7 хиляди смъртни случая. Според Министерството на здравеопазването в Украйна само от 2 до 8 март, т.е. за 6 дни са регистрирани 9 смъртни случая от обикновен грип. Но това не прави впечатление на никого. Не се спира метрото, нито се забранява събирането на повече от 10 души на едно място.

Още няколко цифри за инфекциозни заболявания, които отнемат човешки живот и в момента:

малария - 750 хиляди смъртни случая годишно,

хепатит В - около 1 милион,

туберкулоза - 1,1 милиона,

диария от различен произход - 2,2 милиона,

различни инфекциозни белодробни заболявания - 3,2 милиона.

Общо над 13 милиона души по света годишно умират от инфекциозни болести. Много от тези заболявания се предават по същия начин като коронавируса. Да повторим, повече от 13 милиона души! Къде са затваряни границите, къде има поголовна карантина и подобни на предприеманите днес мерки?"

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро