Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НС ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Членството на Северна Македония в Алианса бележи нов етап от сътрудничеството между нашите страни, посочи Екатерина Захариева

НС ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров (ляво) и Йенс Столтенберг. Снимка: Архив Ройтер

Единодушно със 140 гласа "за" парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония. Това стана в присъствието на председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери, предава БТА.

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля" приветстваха Северна Македония и подкрепиха ратификацията. Управляващите отбелязаха отсъствието от пленарна зала на групата на БСП в този исторически момент.

С влизането в сила на протокола генералният секретар на НАТО ще отправи покана към правителството на Северна Македония да се присъедини към Алианса. Северна Македония ще стане страна по договора от датата на депозиране на своя документ за присъединяване. Настоящият протокол ще влезе в сила, след като всяка от страните по НАТО уведоми правителството на САЩ за неговото приемане.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в пленарна зала, че България последователно подкрепя членството в НАТО на страните от Западните Балкани. 

Членството на Северна Македония в НАТО бележи нов етап от сътрудничеството между нашите страни, посочи тя.

България ще продължава да окуражава и подпомага Северна Македония по пътя към членство в Европейския съюз, каза тя и изрази увереност, че преговорите ще започнат през юни 2019 г. Захариева изрази "увереност, че правилните поуки от грешките в миналото са направени и бъдещето пред нас е общо, така както е общо и нашето минало".

Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за ратификацията на Протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и каза, че това е мъдро решение. „Парламентът ратифицира договора за Северна Македония, много усилия положихме, така че да благодарим на парламента и на депутатите за това мъдро решение“, заяви Борисов в началото на заседанието на правителството.

В доклада на Комисията по външна политика се посочва хронология на процеса по присъединяване. През април 2008 г. в Букурещ на Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор е взето решение да бъде отправена покана към Република Македония за присъединяване след намирането на взаимно приемливо решение на спора с Република Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането на подписаното на 17 юни 2018 г. споразумение от Преспа от парламентите на двете държави, съответно на 11 януари 2019 г. от Република Северна Македония и на 25 януари 2019 г. от Република Гърция. На тази основа проектът на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е одобрен от Северноатлантическия съвет на ниво постоянни представители на 28 януари 2019 г. На 6 февруари 2019 г. Протоколът е подписан от държавите - членки на НАТО в Брюксел.

Република България активно допринесе за решението за включване на Република Северна Македония в засиления диалог за партньорство с НАТО още през 2008 г. В двустранен план, с подписания на 1 август 2017 г. в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество България препотвърди подкрепата си за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. Ратифицирането на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е потвърждение за провежданата от Република България последователна политика за установяването на трайна сигурност и просперитет в региона, се посочва в доклада на комисията.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Абитуриенти излизат на протест пред МОН заради матурата по английски език