IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК пак затяга правилата за заплащане на иновативни лекарства

Фондът ще плаща за новите иновативни медикаменти след отчитане на резултата от терапията

10:16 | 21.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новите оригинални медикаменти, включени в Позитивния лекарствен списък, ще се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след отчитане на резултата от терапията. Това е заложено в проект на Наредба 10, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването и за обществено обсъждане. То ще продължи 30, а не 14 дни, както е обичайно.

В мотивите към проекта се посочва, че за лекарствени продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е стойностно неефективно, заплащането ще е след отчитане на резултата от терапията. Това е механизъм, при който се цели средствата от бюджета на НЗОК за определени лекарствени продукти да се разходват само при наличие на резултат, т.е. заплащането да се предпоставя от установена чрез измерими критерии ефективност и ефикасност на лекарствената терапия.

Промените въвеждат и механизъм, който дава възможност на притежателите на разрешение за употреба да предоставят на НЗОК отстъпка за частично реимбурсираните медикаменти, която да се разпределя изцяло в полза на здравноосигуреното лице с оглед компенсиране на доплащането. 

Регламентира се възможност при нова оценка на здравните технологии за дадено лекарство НЗОК да предоговори отстъпката за него, както и за предоговаряне или договаряне на отстъпки за други медикаменти със същите или сходни терапевтични показания с оглед сравнителната им терапевтична ефективност съгласно оценката.

С друга поправка се въвежда заплащане от страна на НЗОК на лекарства, прилагани при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

Предлага се и друг механизъм за контрол на разходите на касата за лекарства. Според предложението механизмът ще гарантира предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Целта е разходите на НЗОК да не надвишават заложените средства за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година. Цели се и осигуряване на ефективно и качествено лечение на по-голям брой здравноосигурени лица в рамките на установения бюджет за лекарствени продукти, посочват от МЗ и уточняват, че механизмът ще се прилага само при обективно установяване на надвишение на заложените средства в съответния бюджетен параграф.

В проекта липсва обещаната поправка, според която няма да се отнемат стимулите за аптеките да отпускат скъпоструващи лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още