Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Здравната каса приключва годината без неразплатени средства

Няма да има лимити за онколекарствата в болничното лечение

Здравната каса приключва годината без неразплатени средства

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще завърши годината без неразплатени разходи. Това каза председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева след днешното заседание на надзора.

Така няма да се натовари бюджетът за следващата година и ще позволи през 2019 г., за първи път от доста години насам, да се използват средствата още от януари, без да се покрива дефицит, заложен от предходната година, посочи Начева. По думите й преразходът от 30 млн. за домашно лечение и 40 млн. лв. за онколекарства ще бъде компенсиран от резерва и от преизпълнението на приходите, които са между 60 и 65 млн. лв. на годишна база. Пренасочването на средства е от разходи за издръжка, капиталови разходи и от резерва.

Още по темата

Няма да има лимити за онколекарствата в болничното лечение, каза още Начева, цитирана от БНР. В анекса към Националния рамков договор за догодина имаше текст, според който Здравната каса нямаше да заплаща лекарства, ако стойността им надвишава месечните стойности, определени в бюджета. 

В Надзорния съвет е обсъждана и идеята, ако има преразход в бюджета на НЗОК за лекарства, включително и над допустимите 5 на сто, фармацевтичните компании да връщат разликата в Касата.

Обмисля се Здравната каса да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства, обяви още Начева. Промяната засяга лекарствата, които НЗОК плаща изцяло. Досега Касата плаща по 2 лв. на обработен протокол. По думите на Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн. лв., които може да се насочат за скъпоструващи лекарства. Според нея няма да се налага тези два лева да се плащат от пациентите. Касата ще плаща на аптеките стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък.

Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса, заяви по БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас в коментар на обсъжданата промяна.

"Това означава, че ни казват, че нашият труд не заслужава заплащане, тоест заплащането е нула. Другият вариант е тези пари да бъдат начислявани на пациентите. Аптеките просто ще спрат да обслужват тези рецепти“, каза Костов.

"Ще търсим други подходи да стимулираме аптеките, коментира Жени Начева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Скритите „айсберги“ при депозитите