Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обмисля се създаването на карта на стоте европейски туристически обекта*

Основни предизвикателства пред туризма са конкуренцията с нови дестинации и заплахите за сигурността в Европа, коментира еврокомисарят за вътрешния пазар

Обмисля се създаването на карта на стоте европейски туристически обекта*

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Важен приоритет за българското председателство на Европейския съюз (ЕС) е обединението на Балканите, което вече е факт в туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на срещата на високо равнище на ресорните министри от ЕС "Туризъм и икономически растеж" в рамките на председателството, предава БТА.

Ангелкова съобщи, че днес е била обсъдена идеята за създаване на своеобразна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде символично наречена "Софийска карта на стоте европейски туристически обекта". Документът се предвижда да се "опира" на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта. Картата ще е базирана на обектите от списъка на ЮНЕСКО.

Министърът отчете положителните резултати през 2017 г. за българския туристически сектор и съобщи, че предварителните прогнози сочат за 5% ръст на зимния туризъм за този сезон.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска съобщи, че през миналата година туризмът е отбелязал най-добрия си ръст - около 500 млн. са били посетителите на Европа, като България е сред хубавите примери с ръст от около 8 на сто.

Сред предизвикателствата пред сектора еврокомисарят посочи задържането на този темп на растеж, конкуренцията с новите дестинации и заплахите за сигурността в Европа. Биенковска напомни за европейската платформа, чрез която ще се търси квалифицирана работна ръка за туризма, ще се работи за квалификацията на кадрите в сектора, ще се оказва подкрепа на фирмите за справяне с новите технологии. 

По отношение на привличането на туристи от Китай в ЕС Биенковска изрази надежда да бъде постигнат ръст от 10 на сто посетителите от страната, което ще добави приходи от около 1 млрд. евро за европейската икономика. Биенковска каза, че й се иска китайските граждани да пътуват към по-малко известни дестинации в Европа и не само по време на най-натоварените сезони. Тя информира, че ще стартира съвместна платформа чрез ЕК, за да се подпомогнат маркетинговите дейности в Китай.

Още по темата

В следващия седемгодишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма, предложи още еврокомисар Елжбета Биенковска.

Вицепремиерът Валери Симеонов открои по време на форума четири предизвикателства пред туризма. Сред тях са проблемите със сигурността заради множеството терористични атаки в Европа и военните действия в Близкия Изток, които оказват огромно влияние върху туристическите потоци. Симеонов подчерта, че подобряването на сигурността в Европа е основна стъпка за стабилизирането на туризма, което изисква тясно взаимодействие със сектор "Сигурност", особено по отношение на дигитализацията на туристическите системи и обмяната на данни между тях и системите за сигурност.

Друг проблем е свързан с облекчаване на визовия режим за трети държави, като се търси баланс между сигурността и икономическото развитие, каза вицепремиерът. Европа да преразгледа тежестта на визовите режими, но това трябва да стане внимателно и без да се компрометира сигурността на гражданите, коментира Симеонов. В този контекст според него е нормално да се обсъдят облекчения и сближаване с държавите от Западните Балкани, поели по пътя към влизане в ЕС.

Други проблеми пред туристическата индустрия са свързани със създаването на нова и управлението на старата туристическа инфраструктура, намирането на баланс между развитието на нискотарифните авиолинии, чартърните компании и националните превозвачи и адаптирането на европейските регулаторни механизми към новите реалности на пазара.

Новоизбраният генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили съобщи, че 12 на сто от работните места в България са в туризма, а приносът на сектора към БВП за миналата година е около 17 на сто. Той акцентира върху важността на устойчивото му развитие. Сред приоритетите в туризма са подкрепа за регионалната интеграция и продукция, което помага за справянето със сезонността в туризма, излизането на нови пазари и разнообразяването на предлаганото от европейския туризъм.

Сред предложенията, отправени от Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи, по време на форума бе да се поиска от ЕК специализирана бюджетна линия за универсален достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на ЕС. Изразявайки свое лично мнение, Паси предложи участващите в срещата министри на туризма от ЕС да окуражат своите правителства за това ЕС да покрие вноската на САЩ към ЮНЕСКО, което би било по думите му "изключителна инвестиция в развитието на европейския туризъм и европейската култура". Парите, инвестирани в ЮНЕСКО, се връщат, подчерта Паси. Друго предложение е ЕС да окуражи частни предприемачи да пуснат дронове над всички обекти на ЮНЕСКО.  

Пряка самолетна линия между България и Китай, комбинирани трансрегионални туристически продукти и повече реклама на националния ни туристически продукт са сред предпоставките за привличане на китайски туристи в България, смята посланикът на Китай Джан Хайджоу*. От 100 китайски граждани 30 имат желание да посетят различни места в Европа, обяви дипломатът по време на срещата на високо равнище.Европейските градове са сред петте най-желани туристически дестинации за изследваната година, каза посланикът, като допълни, че Китай е най-големият потребител на туристически услуги и най-големият източник на туристи. По данни за 2017 година 129 млн. китайци са пътували в чужбина.

Посланикът на Китай изрази надежда годината на туризма "Китай - ЕС" да допринесе не само до увеличаването на броя на туристите, но и да съдейства за развитието на транспорта, настаняването, възможностите за финансиране, пазаруване. През 2017 г. около 50 на сто повече са китайските туристи, посетили България, напомни посланикът, като изтъкна, че все пак става дума само за 19 000 души. Популярността на България не е толкова висока и поради липсата на информация не са толкова много китайците, които се възползват от предимствата на българския туризъм, каза дипломатът и изрази надежда да се подобри рекламата на туристическите ни дейности и възможността за издаване на визи. Дипломатът изтъкна, че би било добре да се комбинира посещението на туристически обекти в България с трансграничен туризъм. Той посочи също важността на преките полети между двете страни, за да се увеличат и туристическите посещения.

Страни като България, особено държавите от ЦЕИ, каквато е България, трябва да бъдат подкрепени от Европа, за да могат да реализират напълно потенциала си, каза посланикът на Китай и даде за пример използването на единната шенгенска виза и плащането в евро.

Разработването на съвместни туристически маршрути на балканските държави и свързването на столиците им с директни авиолинии са сред приоритетите в туризма, каза още Николина Ангелкова, цитирана от БНР. Тя посочи, че нейният хърватски колега е дал предложение България да се включи към съвместни пакети, които изготвят със Словения.

“Със сигурност ще го направим. Готвим такива с Турция и Гърция, с Румъния, така че това е един от начините да привлечем допълнително китайски туристи”, посочи българският министър.

В момента се водят разговори и за директна авиолиния между София и китайската столица Пекин, каза още Ангелкова. Еврокомисарят Елжбета Биенковска допълни, че ще се бори за специално финансиране за сектор „Туризъм“ в следващата многогодишна финансова рамка.

Към момента няма отделна специална линия за този сектор. Не знам дали ще се стигне до такава или не, но е много важно какво е нивото на финансирането в сектора. Туризмът е много голям сектор и има отражение върху много други индустрии”, заяви еврокомисарят.

* Допълнена към 17.30 часа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 март