IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Удължават мерките до 31 януари с някои изключения

Учениците от 1 до 4 клас се връщат присъствено в училище от 4 януари, отварят детските градини и яслите

10:20 | 17.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Нощните заведения, ресторантите, спортните зали, игралните зали и казината ще останат затворени до 31 януари. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг, потвърждавайки анонса от вчера.

Моловете също остават затворени, както досега, с изключение на разположените в тях банки, аптеки и магазини на телекомуникационни компании, където се плащат сметки. Продължава и забраната за събития, конференции и конгреси. 

От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при заетост 30% от капацитета им.

Ресторантите към хотелите ще могат да работят от 22 декември при определени условия – не повече от 50% заетост на местата в тях и с вечерен час до 22 часа, поясни здравният министър.

Ангелов категорично заяви, че не е доволен от данните за пандемията у нас. Той коментира, че не иска българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави.

За последната седмица излекуваните от вируса у нас са 18 907. За последното денонощие са излекувани 2 575 души. Заетостта на болничните легла на национално ниво е 52% за неусложнени пациенти, като е увеличена в Шумен - 76%, в Бургас - 70%, в Търговище - 68%. Заетостта за усложнени пациенти е 44% от леглата.

Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., бяха докладвани от министрите на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Една от промените в сега прилаганите ограничения предвижда разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, да се отворят също детските градини и яслите. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

"Решението се базира на диференциран подход, обясни министър на образованието Красимир Вълчев по време на брифинга. Той уточни, че децата в по-ниска възраст в по-малка степен са носители на заразата и по-малко допринасят за усложняване на обстановката. При по-малките е по-трудно обучението в електронна среда", заяви още Вълчев.

Разумното е учениците в 5-12 клас да останат поне още една седмица в обучение на електронна среда, всяка седмица ще следим ситуацията, каза още Вълчев. По думите му това означава, че може тези ученици да влязат в клас преди 31 януари.

Ще остане възможността отделни училища да преминат на онлайн обучение, ако в даден регион заболеваемостта се повиши отново, поясни Вълчев.

В рамките на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда, като за целта подадат заявление.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалните данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас.

„Отбелязва се съвсем лек спад на заболеваемостта и на процента положителни тестове. Смъртността обаче продължава да е висока, вчера живота си са загубили 191 български граждани, а заетостта на болничните легла продължава да е висока. Именно затова предлагаме удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари“, каза Ангелов.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обобщи данните за заболеваемостта от коронавирус у нас. 14-дневната заболеваемост в страната е 438 на 100 000, което ни нарежда на 14-то място в Европа и на трето място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС.

„Въпреки тежкия дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари. Има сериозен оптимизъм в случващото се, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртността. Затова трябваше да предложим тези мерки на правителството“, коментира председателят на щаба Венцислав Мутафчийски.

„Призовавам всички да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се информират, за да бъдат компетентни и да разясняват на пациентите си ползите от ваксинацията", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Отделно някакъв си Д-р Фаучи предлага ваксината в САЩ да се предлага с антидот за анафилактичен шок ---------------------------------------------------то там е проблема, че заради този "някакъв си" др. Фаучи сме на тоя хал в момента, този е бая силна и важна фигура в big pharma който ги представлява .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Да, можеш, както можеш и да умреш от алергична реакция както от храна, така и от ваксина...не знам кой глупав, кой умен.Четох за една от ваксините, че имала съставка към която били алергични 70% от населението, доколко е вярно само можем да гадаем. Отделно някакъв си Д-р Фаучи предлага ваксината в САЩ да се предлага с антидот за анафилактичен шок / http://***.hideoutnow.com/2020/12/dr-fauci-is-concerned-about-allergic.html какво ти говори това? /Те VW лъгаха с данни за какво ли не, какво говорим за нещо такова....плаща се на когото трябва, за да се пише каквото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
вирОса ше изпонатръшка майka ти на Околовръстното да пpoдуха некой и друг аспух аааайде поемай кожената палка и се потапяй в НПО пyмията обратно от дет си излязъл ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
penman
преди 3 години
Кретенино, алергична реакциа можеш да получиш дори от храната. Такива като теб заслужават да ги "изтръшка" корона вирусът, за да поумнеят малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Първи бъгове се появяват в COVID-Vax Rollout; Здравният работник в Аляска страда от сериозна алергична реакцияhttps://***.zerohedge.com/political/alaska-health-worker-had-serious-allergic-reaction-pfizer-vaccine-rollout-suffers-hiccups----------------------------------------------------------------аз мислим да ваксинират очилатия *** Ангелов и той да пострада малко от алергии на ваксинита или ?!--------------------------------------------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Окончателно: Удължават мерките до 31 януари с някои изключения Окончателно: Световната Банка до 31 march 2025 без изключения.Неофициално 2024 > USD бум-бум-тряссс!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още