Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Оптимизирани са половината проекти по Плана за възстановяване

Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран, увери вицепремиерът Атанас Пеканов

Оптимизирани са половината проекти по Плана за възстановяване

Снимка: Bloomberg

По половината проекти по Плана за възстановяване и устойчивост е имало оптимизация през последния месец. Това заяви по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Може да се каже, че подобрихме Плана за възстановяване и устойчивост, като в половината от проектите има подобряване за това къде ще отидат средствата“, каза той.

Приоритет за него остават здравеопазването, образованието и енергетиката.

„Има зададени критерии от ЕК, трябва да спомагат за зеления преход. Надграждаме някои пера, в други е имало излишни разходи“, коментира Пеканов. И даде като пример за добър проект този за STEM центрове, като се предвижда национален такъв, в който да се обучават преподаватели. Ще увеличим и средствата за фотоволтаични клетки, каза още той. 

Още по темата

Тази година в икономиката ни ще влязат 1,6 млрд. лв., а другите средства ще се влеят през следващите години, когато са изпълнени останалите цели, каза Атанас Пеканов. Нито една държава все още не е получила средства по този механизъм. По думите му изказванията, че някои страни се къпят в пари са прекалени. Парите в плана не са застрашени, увери вицепремиерът. На всяко тримесечие ще се следи дали се изпълняват заложените цели. 

Атанас Пеканов коментира и твърденията на кмета на София Йорданка Фандъкова, че парите за столицата ще бъдат орязани. "Малко се преекспонира политически темата с парите на София. Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата", отговори Пеканов. Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран, увери вицепремиерът.

По думите му това не е атака към конкретен проект. „Метрото е важно и не виждам защо всички инфраструктурни проекти да получават толкова много средства от държавата, а не се търси самостоятелно финансиране“, запита служебният вицепремиер.

Служебният кабинет търси вариант за намаляване на други средства за столицата по Плана за възстановяване и устойчивост - например за ВиК.

"Не е добра дългосрочна стратегия да се живее с еврофондове, но без тях е съмнително дали можем да наваксаме. Ние трябва да се движим с много по-бързо темпо и да растем много по-бързо", отбеляза вицепремиерът.

В края на юли служебният кабинет ще е готов с работата по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още служебният вицепремиер. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход