IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизирани са половината проекти по Плана за възстановяване

Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран, увери вицепремиерът Атанас Пеканов

13:09 | 04.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По половината проекти по Плана за възстановяване и устойчивост е имало оптимизация през последния месец. Това заяви по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Може да се каже, че подобрихме Плана за възстановяване и устойчивост, като в половината от проектите има подобряване за това къде ще отидат средствата“, каза той.

Приоритет за него остават здравеопазването, образованието и енергетиката.

„Има зададени критерии от ЕК, трябва да спомагат за зеления преход. Надграждаме някои пера, в други е имало излишни разходи“, коментира Пеканов. И даде като пример за добър проект този за STEM центрове, като се предвижда национален такъв, в който да се обучават преподаватели. Ще увеличим и средствата за фотоволтаични клетки, каза още той. 

Тази година в икономиката ни ще влязат 1,6 млрд. лв., а другите средства ще се влеят през следващите години, когато са изпълнени останалите цели, каза Атанас Пеканов. Нито една държава все още не е получила средства по този механизъм. По думите му изказванията, че някои страни се къпят в пари са прекалени. Парите в плана не са застрашени, увери вицепремиерът. На всяко тримесечие ще се следи дали се изпълняват заложените цели. 

Атанас Пеканов коментира и твърденията на кмета на София Йорданка Фандъкова, че парите за столицата ще бъдат орязани. "Малко се преекспонира политически темата с парите на София. Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата", отговори Пеканов. Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран, увери вицепремиерът.

По думите му това не е атака към конкретен проект. „Метрото е важно и не виждам защо всички инфраструктурни проекти да получават толкова много средства от държавата, а не се търси самостоятелно финансиране“, запита служебният вицепремиер.

Служебният кабинет търси вариант за намаляване на други средства за столицата по Плана за възстановяване и устойчивост - например за ВиК.

"Не е добра дългосрочна стратегия да се живее с еврофондове, но без тях е съмнително дали можем да наваксаме. Ние трябва да се движим с много по-бързо темпо и да растем много по-бързо", отбеляза вицепремиерът.

В края на юли служебният кабинет ще е готов с работата по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още служебният вицепремиер. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още