IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на бизнеса в България за подобряване на средата се топи

За 2019 г. работодателите имат по-добри очаквания за приходите от експорт и за нови инвестиции, разходите за персонал са топ предизвикателство

15:20 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателите и мениджърите в България губят оптимизма си, че бизнес климатът в страната ще се подобрява през следващата година. Двойно се увеличават тези, които очакват влошаване на бизнес средата в България. От 5 на 10 на сто нарастват негативните очаквания на бизнеса, въпреки че близо 54% очакват подобрение на бизнес средата през 2019 г. За сравнение през 2018 година делът им е бил 63 на сто.

Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов на пресконференция, на която бяха представени очакванията на бизнеса у нас за икономиката през 2019 година. Той коментира и резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата, извършено сред 504 фирми от България през септември 2018 година. Анкетата е част от мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey – EES 2019*), в което участват над 45 хиляди фирми от 26 държави.

В отговор на въпрос на Investor.bg той коментира, че няма място за сериозно притеснение от нарастващия негативизъм за бизнес климата на фона на онези 54%, които очакват подобрение. БТПП обаче ще е настойчива във вижданията си за подобряване на икономическата среда, каза той. И посочи, че на вчерашната среща при премиера от Палатата са поставили въпроса за въвеждане на електронното правителство и за намаляване тежестта на бюрокрацията. Има жестока съпротива от страна на чиновниците срещу е-правителството, каза Симеонов.

Това обаче е от най-важните условия за добра бизнес среда и нов поток от инвестиции. В момента ръстът на инвестициите „е нищо“ в сравнение с милиардите, които пристигаха в България преди години, каза председателят на БТПП. За нас е неудовлетворителен този ръст и настояваме за по-смели стъпки по отношение на е-правителството, което ще съкрати бюрокрацията, корупцията и неработещата съдебна система, допълни Симеонов.

Нивото на оптимизъм леко намалява, както у нас, така и в Европа. Компаниите в България са с позитивни очаквания за 2019 година, но в по-малка степен спрямо настоящата.

По думите на Цветан Симеонов липсата на човешки ресурси и цените на енергията и суровините са основните притеснения за компаниите у нас. “Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил“, каза той.

Симеонов отчете, че липсата на квалифицирани служители е проблем не само за българския бизнес, но и за европейските компании – според проучването този фактор се запазва на второ място като пречка пред европейските работодатели. От Европалати предупреждават, че недостига на квалифициран труд потиска икономическия растеж и вече има криза на умения, която е заплаха за конкурентоспособността на Европа.

Традиционно по-добри очаквания за приходите от експорт спрямо приходите от вътрешния пазар, показват резултатите от анкетата. Малко над 46% очакват увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар.

По отношение на възобновяване на инвестиционната активност догодина очакванията са позитивни. Близо 40% от анкетираните декларират, че ще правят нови инвестиции.

За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст – преобладаващата част около 63% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си. 

Разходите за персонал на фирмите се оказват топ предизвикателство за бизнеса в България и в Европа поради тенденцията на ръст на заплатите и тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Ако сега бъде направено повторно изследване в страната, разходите за труд ще бъдат посочени и от бизнеса в България като най-голямата опасност, каза Цветан Симеонов. Темата е чувствителна особено в обстановката, която имаме сега - че правителството под натиска на протестите започва да отделя по-големи средства за различни сектори - за ръста на заплатите в държавния сектор, в образованието, здравеопазването, коментира Симеонов. Същевременно той посочи, че обявените вчера от работодателските организации след среща при премиера Бойко Борисов граници на ръст на заплатите в частния сектор догодина не са непостижими при условие, че няма сериозни трусове в страната. Статистиката отчита, че средно с около 10% годишно българските работодатели са увеличавали средните заплати.

Други пречки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и суровините. Последните особено важат за страните от Източна Европа (вкл. България) поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.

По темата за обявеното вчера от премиера Борисов намерение да предложи намаляване на субсидиите за партиите Цветан Симеонов каза, че и сега по неофициална информация фирмите плащат на партиите допълнително. Според него е по-добре е бъде разтоварен бюджетът и тези пари да бъдат оставени у данъкоплатците, които реализират печалба. По-добре е тези пари да работят в икономиката, отколкото да се изтеглят от икономиката и да бъдат похарчени за партийни цели, голямата част от които раждат идеи, които не са в полза на българската икономическа среда и за фирмите, посочи председателят на БТПП.

Относно влизането на България в еврозоната Цветан Симеонов изрази личното си мнение, че докато не оправим бюрокрацията, корупцията, съдебната система, този процес няма да тръгне. Иначе никой не иска страни с висока степен на корупция и тежка бюрокрация и недобре работеща съдебна система.

По отношение на Brexit анкетираните отчитат, че това е предизвикателство, но не за всички страни. Най-лоши последици се очакват за държави, които имат значителни търговски отношения с Обединеното кралство (например Ирландия, Малта, Кипър и Италия).

*26-то проучване за бизнес климата в Европа, организирано от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати). България участва за 20-ти  пореден път. Проучването е направено чрез стандартизиран въпросник. В България БТПП организира анкетирането на фирми от всички области и браншове (без финансовия и аграрен сектор).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още