Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол

Проблемът с язовирите е огромен, каза премиерът

Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол

Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки. Това заяви в кулоарите на парламента тази вечер премиерът Кирил Петков.

Вече говорихме с енергийния министър какви са възможностите. Хубаво е, че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той, цитиран от БНТ.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

Отивам обратно в МС за видя дали мога да проведа среща с министъра на отбраната. Проведохме няколко разговора по телефона. България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация, подчерта Петков.

Всяка държава има суверенно права да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви премиерът по време на парламентарния контрол.

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви Петков.

Той съобщи още, че на 25 януари ще има работна среща с РСМ.

Следващата среща не е след 3-6 месеца, а е следващия понеделник вечер - това ме радва. Искам от моите министри да имат ясни планове. Това, което сме загубили като 30 години да го обърнем в конструктивна посока. За всички конспиративни теории - ако повече българи може да отидат в РСМ, много от митовете ще изчезнат. Имаме възможност да работим заедно. Имаме огромен потенциал. Важно е правата на българите в РСМ да бъдат защитени. Разбирайки колко е важно добросъседството, аз мисля че имаме само възможност за растеж. Димитър Ковачевски има поглед върху ситуацията.

Премиерът отговори и на депутатски въпрос за контрола над язовирите.Проблемът с язовирите е огромен. Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано управление на тези язовири, а още по-големият проблем - 35 язовира се водят високо опасни, никой от тях не е ремонтиран, допълни Петков.

Още по темата
Ремонтирани са 10 язовира. Язовир Огоста - побира 410 милиона кубични метра вода. За съжаление водният кос е със статут неизправен. До този момент се изчислява от експерти, че не застрашава живота и здравето на хората, но ние нямаме право още един сезон да изчакаме това просмукване на продължава. Трябва да имаме обща стратегия как да управляваме тези водни тела. Парите за язовири са изхарчени, а опасните не са докоснати. Имаме безхаберие за този ресурс. Тревожно е как толкова стратегически обекти са оставени в безхаберно състояние. В момента нивото се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна опасност за живота и здравето на хората, но просмукването продължава. Трябва нов план. И това разпокъсване между министерства трябва да спре, заяви Петков.

Откакто встъпихме в министерството но икономиката и индустрията - денонощно се опитахме да направим цялостен преглед на язовирите в България. Нямаше институция в държавата, която да можеше да каже колко язовира има, чия собственост са, за какви пари и в какво състояние. В България има 6 844 язовири. Един е собственик на водата, друг на стената, трети на водата. Първи проблем. Вижте как е разпределена собствеността: 4 962 броя са общински, 719 в министерство на земеделието, министерство на икономиката и индустрията - 499, друга собственост - неизяснена, плюс язовири на министерството на отбраната. 144 са частна собственост. Министерство на енергетиката - 38 броя. Държавна собственост - 13 броя. Току що ви представих първия проблем - 8 вида собственици на язовири. Държавно предприятие - управление и стопанисване на язовири - 547 язовира. От тях има публична общинска собственост, има такива със съдебен спор. Това предприятие осъществява технически мониторинг, обясни Нинова.

През 2018 г. предишното правителство е приело промени в закона за водите - в 3-месечен срок общините, които не могат да стопанисват язовирите, да ги дарят на държавното предприятие. Резултатът: 2 717 заявления има за прехвърляне към края на 2018 г. Отказ от областните управители - 1363 броя, допълни Нинова.

На парламентарния контрол премиерът Кирил Петков съобщи още, че за пръв път ще имаме реална стратегия за младежта. 38% от престъпленията са извършени от хора под 29 години. Трябва да направим превенция. Построяване на 20 центъра за младежко развитие. Огромен приоритет е това. В бюджета ще има огромно финансиране за младежките политики, каза Петков.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
Dr. Vatnikov до: doba
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Глупости, дори е договорено гориво от Уестингхауз. Не цялото, оставили са малко и за мордорци, че са приберат отработеното.
2
 
2
 
3
doba до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Имаме друг път. Спецификация? Откъде? Нали разбираш, че реакторите в Козлодуй не са разчетени за него. И @КОЙ ще поеме отговорност при евентуална беля(не дай си Боже)?..
3
 
1
 
2
Dr. Vatnikov до: doba
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Гориво за АЕЦ има от Уестингхауз колкото искаме. Глупостите запази за опашката за наливно олио.
2
 
2
 
1
преди 4 месеца
То и за урановите има...

Още от Икономика и политика
Транспортът бележи ръст на товарите от близо 9% през първото тримесечие