IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от българите предпочитат да развиват собствен бизнес

Кризата охлади желанието за стартиране на собствен бизнес на европейците, показват данните на Евробарометър

15:32 | 09.01.13 г. 1
Половината от българите предпочитат да развиват собствен бизнес

Почти половината от българите биха предпочели да развиват собствен бизнес, а 40% заявяват, че предпочитат да бъдат наемни служители. Това показа последното проучване на Евробарометър.

Изследването показва, че 44% от българите ще започнат някаква своя дейност, ако имат достатъчно пари. За сравнение 17% от европейците планират собствен бизнес, ако получат пари. Според данните 33% от европейците биха си купили къща, а 27% - ще спестят средствата.

Като цяло тенденцията в ЕС е за намаление на желанието за развитие на собствен бизнес – през 2009 година 45% от европейците заявяваха, че желаят сами да си бъдат шефове. През 2012 година обаче такива желания изразяват едва 37% от анкетираните. Най-значимо е намалението в Кипър, където броят на предпочитащите собствен бизнес е намалял с 21 пункта. 

За сравнение развитие на собствен бизнес е много популярно в страните извън ЕС – в Турция например такива желания имат 82% от анкетираните. В годините на кризата пък в САЩ се наблюдава обратната на европейската тенденция и собствен бизнес желаят 46% от американците, спрямо 37% пред няколко години.

В ЕС мъжете и младите хора са по-склонни да напуснат работата си и да започнат своя дейност. Като цяло основната причина да останат на работа в чужда фирма европейците цитират сигурността на работното място (27%). Нерегулярните доходи също плашат повечето европейци (24%). 6% пък се опасяват, че нямат достатъчно умения, за да управляват собствен бизнес. 

В същото време желаещите да развиват своя инициатива коментират, че една от основните причини да го предпочитат е свободният избор на работно място и време. Всеки втори започнал някаква своя инициатива, го е направил по необходимост, най-вероятно след като е загубил работата си.

87% считат, че самоосигуряващите се са създатели на работни места, а за 79% от анкетираните създадените от тях стоки и услуги са в полза за цялото общество. В същото време обаче обликът на частните предприемачи не е много добър – 57% смятат, че те се възползват от работата на други хора и мислят само за своите нужди (52%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Половината българи биха развивали частен бизнес ако имат пари. И аз бих станал космонавт ако имам ракета. Уви!За европейците е ясно.Знаят че няма как да се мериш с държавно субсидирания капитализъм. В България по-бавно го научаваме по трудния път. Регистрираш фирма за 2 лева и почнеш да плащаш осигуровки по-няколко стотин лв. защото си вече управленски кадър и основен донор за Дянков. За картелите има програми, я транспорт ще им платят, я осигуровките по някоя програма за заетост. Мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още