IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 30% от българите се страхуват за работните си места

Повече от една трета от европейските граждани се притесняват, че ще останат без работа в следващите месеци, показват резултати от проучване на Евробарометър

16:40 | 29.11.11 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Близо 30% от българите не са убедени, че ще запазят работното си място в близко бъдеще. Това показват резултатите от проучване на Евробарометър сред малко повече от хиляда души в България и общо 26 723-ма граждани на Европейския съюз (ЕС).

Гражданите на ЕС, които се чувстват несигурни за работното си място в следващите месеци, са 35%.

Най-притеснени се чувстват гражданите на Испания, където 72% заявяват, че се страхуват за работните си места. Песимисти са още 63% от гърците и 61% от литовците, показват резултатите от проучването.

Според 71% от анкетираните европейци шансовете кризата да приключи скоро са минимални, а 87 на сто от участниците в проучването смятат, че бедността се е увеличила в сравнение с 2009 г.

Близо една четвърт от анкетираните пък заявяват, че обмислят стартирането на собствен бизнес заради масовите съкращения. В България този отговор са посочили 10 на сто от участниците в изследването.

Според 54% от българите, анкетирани от Евробарометър, работодателите биха наели хора с професионален опит.

Малко повече от половината участници в проучването смятат, че най-важно за намирането на работа е нивото на професионална квалификация, 19 на сто посочват гъвкавостта и лесната адаптивност, 23% - компютърните умения, и 28% - езиковите умения.

Повече от половината българи биха потърсили подобна длъжност при друг работодател в същото населено място, ако бъдат съкратени. Едва 20 на сто от сънародниците ни обаче са склонни да работят същото в друго населено място. За сравнение в ЕС 35% от участниците в проучването заявяват, че са готови да бъдат мобилни при загуба на работата.

Около една трета от българите са готови да кандидатстват за коренно различна работа от това, което са вършили досега. Само 21% от гражданите на ЕС обаче са готови да направят същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
А по моята статистика само още 10% все още работят, явно другите 20% се водят на книга само, и цоцат пак народни пари отнякъде......така де, администрацията ще да е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тва са тези дето не са гласували за борко а другите дето са гласували са на по4ивка на топлите острови и няма как да бъдат интервюирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Sh00tHer
преди 12 години
"Близо 30% от българите се страхуват за работните си места", а останалите 70% са безработни или нетрудоспособни :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още