IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдено: Даниел Митов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за премиер

През "следващите дни" България ще подготви изтеглянето на военните от Афганистан, обеща премиерът

18:50 | 14.04.21 г. 3
<p>
	Даниел Митов<em>, Снимка: Архив БГНЕС</em></p>

Даниел Митов, Снимка: Архив БГНЕС

Даниел Митов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за премиер, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов пред своите народни представилети. Това решение е лично мое, защото в тази сфера имам най-много опит и успехи, категоричен беше лидерът на ГЕРБ и допълни, че "не е стар или уморен".

В проекта за кабинет ще има и министър от СДС, обеща Бойко Борисов в изявлението, излъчено в профила му във Facebook. 

По-рано днес по време на посещение във Велико Търново премиерът съобщи, че няма да бъде кандидатурата на ГЕРБ за премиер, но отказа да назове кого ще предложи. Той посочи, че името ще стане ясно, когато получи мандата и представи проекта за кабинет.

Цвета Караянчева ще бъде предложението на ГЕРБ за председател на Народното събрание, а ако не бъде подкрепена - тя ще бъде кандидат за зам.-председател. Председател на парламентарната група ще бъде Десислава Атанасова, а сред нейните заместници ще бъдат Тома Биков и Румен Христов от СДС.

Премиерът съобщи още, че през "следващите дни" правителството ще подготви изтеглянето на военния ни контингент от Афганистан.

Борисов призова депутатите да внесат редица мерки, сред които 50 лева допълнително към пенсиите за всички пенсионери, подкрепа на бизнеса 60/40, както и нов Избирателен кодекс, в които са включен мажоритарен избор.

Относно плана за възстановяване, който ГЕРБ отказа да внесе в Брюксел, макар че крайният срок е 30 април, премиерът заяви, че новите партии в парламента е трябвало да се подготвят лятото да управляват и да напишат своя план за действие.

Според Бойко Борисов новите лица в Народното събрание ще бъдат "добре забравените стари" и са на политическата сцена от 30 години. За него протестите през лятото са били "опит за преврат" и не е било ясно какви са предложенията и протестиращите са се опитвали "да бъдат съд и присъда" едновременно.

По време на изказването си пред парламентарната група на ГЕРБ Борисов засегна и темата за служебно правителство и евентуални разследвания срещу него.

"Щели да правят комисия (която да разследва Борисов - бел. ред.) Народът я направи комисията с победата ни в парламентарните избори. Откакто съм човек се явявам мажоритарно на избори, ГЕРБ е мажоритарна партия. Оттеглям се от двете места в парламента, но трябваше да се явя мажоритарно, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, спекулации, компромати в задния двор", каза Борисов пред смеещата се парламентарна група.

Борисов се изказа агресивно и за новите партии в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Премиерът обяви, че ще наблюдава процесите и посъветва опонентите си да не го "предизвикват на живо", а членовете на парламентарната група да не се поддават на провокации.  

Лидерът на ГЕРБ посочи още, че се оттегля и "да видим ще забравят ли Бойко Борисов". Той обеща на своите депутати, че "ще бъде с тях и до тях" и ги призова да не се поддават на провокации. Борисов акцентира, че вече е имало подобни опити с предложение депутатите на ГЕРБ да не бъдат допуснати до първия ред на банките в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 3 години
По добре и двамата да спрат, мен ако питаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Даниел Митов ще бъде кандидата на ГЕРБ за премиер, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов пред своите народни представилети. Това решение е лично мое... "Да бе , пошъпнато на дебелото ухо "отгоре", от Брюксел ... сорросоидчето митов е отгледано и отхранено за тая цел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
днес един клиент рече : всички се надяват слави трифонов да започне да говори , а мая манолова да спре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още