IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага трудови договори за ученици на дуално обучение

Участниците в Тристранния съвет не постигнаха единство за изчисляване на обезщетенията при отсъствие от работа

15:26 | 02.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Учениците, които са в дуална форма за обучение, да сключват трудови договори, предложи Министерството на образованието по време на Тристранния съвет за национално сътрудничество, предаде БНР. Идеята е договори да сключват учениците, които са в 11 и 12 клас, а част от осигуровките им да бъде поета от работодателите.

Работодателите и синдикатите обаче се разминават в позицията си по тази идея. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на дуалното обучение се "губят материали, инструменти, работно време на майстора" и изплащането на допълни осигуровки върху възнаграждението ще намали желанието да се наемат ученици.

Според синдикатите правата на учениците, които работят, трябва да бъдат гарантирани чрез трудови договори. Според тях това е един от начините за решаването на проблема с липсата на квалифицирана работна ръка.

По време на дискусиите обаче се появиха още въпросителни, сред които и по отношение на здравните осигуровки на учениците - от една страна те се плащат от държавата, защото децата са на възраст под 18 години, а от друга - от работодателите по силата на сключения трудов договор, посочва Канал 3.

Участниците в заседанието нямат единно становище и по отношение на друг предложен законопроект - за промени в Наредбата за работното време и отпуските. Министерството на труда и социалната политика предлага обезщетения при отсъствие от работа да се изчисляват на базата на работни часове, а не на работни дни.

Според мотивите новият метод за изчисление на обезщетения ще бъде в облекчение и на Националния осигурителен институт (НОИ) и за бизнеса.

От КНСБ заявиха, че така ще бъдат ощетени работещите със сумирано работно време, но според работодателите изчисляването на отсъствие от работа в часове е по-справедливо.

"Тези, които работят на сумирано изчисляване на работно време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага, не се дължи", каза Васил Велев.

В Наредбата трудовото министерство предлага още осиновителите на деца да имат право на отпуск от 365 дни до навършване на 5-годишна възраст, допълва агенция "Фокус". По този начин осиновителите ще имат равни права с биологичните родители, обясни социалният министър Бисер Петков по време на заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още