IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди изборите КНСБ обсъжда ускорен ръст на доходите до 2025 г.

Повишаване на средната работна заплата до 2450 лв. предлага синдикатът

16:31 | 22.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko /Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko /Bloomberg News

КНСБ настоява пред партиите, които ще участват в предстоящите избори, за ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5%), за ръст минималната работна заплата до 1239 лв., за повишаване на средната работна заплата до 2450 лв. към 2025 г. Това е записано в Меморандум на КНСБ за социално-икономическото развитие на България 2021–2025 г., представен днес.

Меморандумът на КНСБ, публикуван на сайта на организацията, ще бъде предмет на обсъждане при предстоящи срещи с политическите партии и съдържа редица предложения в различни сфери на икономиката.

От синдиката настояват за ежегодно увеличение на възнагражденията на работниците и служителите (минимум 10%), които работят в системите на бюджетното финансиране (образование, здравеопазване, държавен сектор, култура, МВР, селско стопанство и т.н.). За агенциите, работещи на терен, да се осигури предимствен ръст от минимум 15% годишно, който постепенно да компенсира ниските нива на заплащане на труда в тях.

КНСБ счита, че строго балансираният бюджет не трябва да бъде водещата цел на една икономическа политика. Сама по себе си тази политика не допринася за по-бързото излизане на българската икономика от кризата. 

Освен това се настоява да се премахне наличието на максимално допустимо ниво на разходи по Консолидираната фискална програма (КФП) в размер на 40% от БВП съгласно Закона за публичните финанси. Това ограничение, според КНСБ, не е основателно и поставя страната ни в по-лоша фискална позиция за реакция на допълнителни шокове в бъдеще.

Държавният дълг на България е много нисък и е добра алтернатива, при наличието на подходящи и разумни идеи за дългосрочно инвестиране, да се използва като допълнителен източник на средства за реформи и публични инвестиции, смятат от Конфедерацията.

Данъчната система в България се нуждае от реформиране, посочват от синдиката и предлагат: въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата (МРЗ) за страната; въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Меморандумът на синдикалната организация съдържа предложения и по отношение на дигиталната трансформация и зелената, икономика, енергетиката, пазара на труда.

Подчертава се необходимостта от изготвяне във възможно най-кратки срокове на Национален план за действие за справедлив преход към нисковъглеродна икономика, разработен на базата на задълбочен социално-икономически анализ на изпълнението на Европейския зелен пакт в България. КНСБ формулира изискването за равен достъп до най-новите технологии на европейско ниво и настоява тази теза да бъде отразена като национална цел на развитие.

КНСБ счита, че с по-бързи темпове трябва да продължи работата по разработването на проекти за нова интегрирана енергийна архитектура на градската среда, включваща нискоемисионни инсталации за отопление и електропроизводство за домакинствата и публичните сгради. КНСБ счита, че трябва да продължат усилията за разработване на модели за изграждане на индустриални зони, базирани на нисковъглеродни инвестиции.

Относно реформите на трудовия пазар КНСБ смята, че водещ принцип в сферата на образованието е тясното обвързване на резултатите от ученето с изискванията на пазара на труда. Той следва да бъде заложен в Държавните образователни стандарти за всички професии с цел насочване на доставчиците на образование и обучение към приоритетни и търсени знания, умения и компетентности, особено дигитални. КНСБ счита за много важно разширяване обхвата на обучението чрез работа, създаване на високотехнологични центрове за практическо обучение, стажуване и чиракуване на регионален принцип с участието на социалните партньори.

Предлага се годишен темп на прираст на средната пенсия в размер на 15%, който според КНСБ е напълно постижим. По този начин ще се позволи умерено покачване и на съотношението между размера на средната пенсия и размера на нетната средна работна заплата (39,4% към 2020 г. при очаквано съотношение 44,8% към 2025 г.), пише в меморандума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Нямат от КНСБ работа и правят нереални сметки с цел имитиране на дейност и заработване(защита) на заплатите си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още