IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 юни

08:05 | 18.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В. 24 часа

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в ManpowerGroup България в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup.

„Компаниите започнаха вече да свикват със затрудненията от липсата на кадри. Те се опитват да оптимизират процесите и наемането на нова работна ръка“, отбеляза Цанова. Тя коментира резултатите в туристическия сектор, като посочи, че в него пазарът е застинал, липсва наемане на нови служители.

12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании.

Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Партньори в инициативата тази година са Пощенска банка,- Българската агенция за експортно застраховане, А1, Вода Михалково, Фондът на фондовете, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, КРИБ, София тех парк и “Ол ченълс комюникейшънс”.

В. Сега

Бизнесът отново обвини НЕК в изкривяване на пазара на ток

Само месец след като остро разкритикуваха шефа на НЕК Петър Илиев и директно поискаха оставката му, вчера от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) отново обвиниха държавното дружество в изкривяване на свободния пазар.

От началото на юли токът, произведен от малките ВЕИ централи, трябваше задължително да се търгува на борсата, но впоследствие срокът бе удължен и вече е 1 октомври. Заради отлагането сега НЕК се разпорежда с тази електроенергия и планира да проведе търг за продажбата й на платформата за двустранни договори на енергийната борса, организиран за сряда, съобщиха работодателите.

"Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това", пишат от асоциацията, в която влизат БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Според експертите условията по търга може да породят спекулации и в крайна сметка да доведат до това, че кандидат-купувачът да бъде една единствена фирма.

България зае 18-о място сред 56 страни по поскъпване на жилищата

Само за няколко месеца България се изкачи с две места в класация за най-бърз ръст на цените на жилищата на годишна база. С 5.5% страната ни заема 18-о място през първото тримесечие на тази година сред 56 държави, включени в изследването. Това показват данните на консултантската компания Knight Frank. През четвъртото тримесечие на миналата година България заемаше 20-о място в същата класация.

За първите три месеца на тази година жилищата у нас са поскъпнали с 0.9%, а за последната половин година цените са се вдигнали с 1.7%, сочи анализът.

А строителните предприемачи прогнозират, че  през 2019 г.  цените ще пораснат с около 5%. Те обясниха, че има две основни причини - по-високи цени на терените и покачването на себестойността на строителството.

Най-скъпите ниви са в Балчик - 2600 лева за декар

Новите данни на Националния статистически институт разкриват интересни факти за пазара на земеделска земя у нас през 2018 г. Както "Сега" писа преди дни, през миналата година средните цени в Добруджа като цяло са спаднали. Въпреки това нивите в житницата на България си остават най-скъпата обработваема земя, показва разбивката по общини.

Шампионите са Балчик, Каварна и Шабла, където сделките са сключвани при средни цени съответно 2635, 2369 и 2312 лева за декар. Това са и единствените райони с цени над 2000 лева. Изненада няма - общините от Златна Добруджа, които гледат към морето, по традиция оглавяват тази класация. Доста  високи цени държат и селските общини в Силистренско и Русенско.

В. Монитор

Модернизират порт "ТЕЦ Езерово" с инвестиция от 89 млн. евро

До края на юли трябва да стане известно името на инвеститора, който ще бъде привлечен като собственик на 50 процента от дяловете на новосъздаденото дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна", което ще бъде оператор на пристанище "ТЕЦ Езерово". Това обяви в Деня на отворените врати в топлоелектрическата централа изпълнителният директор и бивш транспортен министър Данаил Папазов.

До края на юли трябва да стане известно името на инвеститора, който ще бъде привлечен като собственик на 50 процента от дяловете на новосъздаденото дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна", което ще бъде оператор на пристанище "ТЕЦ Езерово". Това обяви в Деня на отворените врати в топлоелектрическата централа изпълнителният директор и бивш транспортен министър Данаил Папазов.

Щетите, а не дребни нарушения да определят цената на „Гражданската“

Финансовото поощряването на изрядните и наказания за джигити трябва да се изчислява спрямо щетите, които са причинили на пътя, предлага новата агенция за безопасност на пътя, начело с Малина Крумова.

Агенцията съвместно със застрахователите и експерти са подготвили модел, който е предложен на Комисията за финансов надзор. „За да има превантивен ефект „малусът“ в системата трябва да се чувства, но целта не е да се увеличат средствата от „Гражданската отговорност“ а в рамките на събираните пари да има преразпределени спрямо рисковите водачи“, уточни пред „Монитор“ Малина Крумова. По думите й не трябва да се допуска „малус“ на колата, защото превозните средства не причиняват катастрофи, а техните водачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още