Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преместването на регистъра за особени залози в Агенцията по вписванията се отлага

Наредба ще регулира в кои случаи ще се изисква съгласие на заложния кредитор

Преместването на регистъра за особени залози в Агенцията по вписванията се отлага

Снимка: Pixabay

Преместването на Централния регистър за особените залози под шапката на Агенцията по вписванията (АВ) се отлага. Това стана ясно по време на семинар, посветен на промените в Закона за особените залози (ЗОЗ), организиран от Economix.bg.

Припомняме, че от 30 март бизнесът трябваше да може да подава в 28-те бюра към Агенцията по вписванията в страната заявления за вписване и заличаване на сключени договори за особен залог. Към момента регистърът все още е самостоятелно юридическо лице към министъра на правосъдието.

„Няма как до края на март да се случи преместването, тъй като чисто нормативно и технически не сме готови. Със заповед на правосъдния министър от края на февруари вече работят три работни групи, които имат задача да се справят с техническата част, новия устройствен правилник на регистъра и промените в наредбата по чл. 23 от ЗОЗ“, обясни Наташа Босева, директор на Централния регистър за особените залози.

Тя поясни, че въпросната наредба регламентира съдържанието на заявленията, приложенията към тях за всеки вид вписване и заличаване съгласно изискванията на закона, както и техническите изисквания към електронните документи, свързано с особените залози.

Съгласно новия закон, приет в края на миналата година, информацията, публикувана в регистъра е публична и всички обстоятелства около особените залози подлежат на вписване. Босева уточни, че в момента не целият регистър е електронен, но до 1 септември 2017 г. трябва да бъде по подобие на Търговския регистър.

До преместването на регистъра за особените залози към АВ ще се работи по действащия в момента правилник.

Редица неясни казуси около вписването на обстоятелства, публичността на договорите, както и в кои случаи ще се изисква съгласие на заложния кредитор, тепърва ще се уточнява в наредбата.

Бързото регламентиране на правилата при учредяването на особен залог е особено важно, защото в момента лесно се превръща в средство за злоупотреба.

Предстои да бъдат създаден и ясни критерии и правила, според които ще се описват счетоводните активи на предприятията, тъй като сега няма единна система, с която да се описват фирмените вещи, когато става дума за особени залози (т. нар. индивидуализация).

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Запорирано е имуществото на Арабаджиеви