IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха*

За нас не е нормално създаването на безпринципно правителство, заяви Антоанета Стефанова

09:08 | 28.04.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група - „Има такъв народ”.

От учредената от Слави Трифонов партия от своя страна спазиха обещанието си и върнаха мандата.

„За нас не е нормално създаването на безпринципно правителство“, заяви номинираната за премиер Антоанета Стефанова, която върна мандата. 

„Ние от партията „Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви Стефанова.

„Именно в криза като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“, отговори от своя страна президентът.

По думите му българското общество от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес.

„Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт“, каза Радев.


Антоанета Стефанова 

Според него трябва да се търси баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните предизвикателства пред страната ни.

Той отбеляза, че правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне НС и се назначи служебно правителство“, каза още Радев.

Това беше втората стъпка от процедурата по Конституция, в рамките на която се прави опит за съставяне на кабинет.

Основният закон дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина.

Тошко Йорданов: Този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец

„Още преди изборите заявихме, че ние няма да правим коалиции с партии на статуквото.

Това е факт. В момента ние нямаме необходимия брой депутати за съставяне на правителство. Беше ясно, че правителство няма да правим. Оттук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че трябва да се направи в него най-необходимото, а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори”. Това заяви Тошко Йорданов след като от „Има такъв народ” върна връчения им от президента мандат за съставяне на правителство.

„Мажоритарни избори за едни месец не могат да се направят, но всички лъжи, които бяха изречени, че ИТН се отказват от мажоритарни избори вчера лъснаха, защото вчера в правна комисия единствените, които предложиха да има мажоритарен вот бяха ИТН и всички гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ, които до онзи ден знаете какви циркове разиграваха в пленарна зала”, каза още той.

* Допълнена с коментар на Тошко Йорданов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
защо да не могат... последните 6 години играха заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
пасъм
преди 2 години
Не трябваше да го връщат веднага. Можеше да използват времето за нови опити на читави неща да минат в парламента. гроб+бсп+дпс не може да играят всеки ден заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
KP6952
преди 2 години
Трифонов се подигра с името "няма такъв народ" и с намесата на службите промени името на партията като добави "има". Съветниците от външна разузнавателна служба разработиха план за протакане на правителство за да не вземем 24 млр. лева подарък от нашите приятели от Е.С. За приспиване на политиците даващи основни направления за развитие още на втория ден беше обяснено ,че това е тактика за изхвърляне от политиката на Борисов който всички разбраха,че е с чип в главата от екстрасенси ,а не от К19. Засега е не лекуем и опасен за абсолютно всеки българин независимо от коя партия е. Макрон е опасен в момента за България. Характерът на всеки човек се формира по характера на някоя животно на тази планета още от раждане. Характерът на Трифонов е на морски тюлен. Това е огромна и непростима обида за всеки бил барета в САЩ служил като "морски тюлен". Това е ход за неуспех при сериозна военна акция на този род войски.Защото всеки в момента приема отказът за правителство като панически страх ,а не като тактически ход за повторно по голям успех на избори.Това е акт на отмъщение на душевно болен човек за отхвърляне на мажоритарна изборна система. Той не разбира какво прави в държава в която има много сериозни и умни хора и най-вече хора които незабележимо могат да го елиминират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Да, въздаржаха се... разбира се че няма да са против :):) Те са от стара коза яре...но айде ще видиме... чалгаря според мен дейста правилно, неговите ибиратели са го пратили с определена цел и той си е гони... не подкрепям голпма част от идеите му, но го уважавам в случай защото е принципен...Обществена тайна е че ГЕРБ са с ДПС и половината от БСП... само им виж действията!.. то е очевадно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Във случая не си прав, 3те партии просто не гласуваха днес програмата. За Герб си е протест срещу безобразията, които ИТН с подкрепата на останалите вчера натвориха с изборния кодекс в правната комисия. За мотивите на ДПС и БСП не знам, след като те вчера подкрепиха бая от предложенията.Според ДПС и БСП мен правят показно на ИТН, че няма как да си независим в парламента, и го наказват че не взе мандата и поне не направи опит за преговори.Но като цялото чалгаря действа като жаклар, страхливец и лъжец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Ще затегнем коланите и ще трябва да изтърпим ината на ББ да хвърля пари на вятъра и да остави служебното правителство без възможности за подкрепа на икономиката. Естествено после ще го обвинява за това. Тя обаче е устойчива и няма да рухне толкова лесно, колкото ББ се надява , за да дойде после на бял кон и да каже еми ето моите приятели от ЕК помогнаха , дадоха ни пари (въстановиха спрените еврофондове) , ако не съм аз България загива.МАСОВО ГЛАСУВАНЕ когато и да са изборите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ха, днес в парламент се видя че учиндолския е прав... гроб=дпс=бсп... само незнам защо не искат да си изберът премиер заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още