IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При ново затягане на мерките държавата подпомага още 50 хил. заети

40 млн. лева се заделят за бизнеси, които може да бъдат засегнати от заповеди на здравния министър или кметове

11:49 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В момента се подготвя нова мярка на стойност 40 млн. лева за бизнеси, които евентуално биха били засегнати от пандемията. Това обяви пред bTV социалният министър Деница Сачева и уточни, че на този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално ниво за ограничаване на разпространенитето на коронавируса у нас, но властите са готови за всякакви решения според епидемичната обстановка.

Социалният министър посочи, че се обсъжда мярка за бизнеси, които биха могли да се затворят.

"Приблизително нови 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди, както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси“, обясни министърът. И допълни, че ще има възможност да се финансира 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души, посочи Деница Сачева. 

Работниците трябва да са в неплатен отпуск. Предвидените по 24 лева на ден на работник в неплатен отпуск ще са за не повече от 60 дни в рамките на шест месеца по информация, цитирана от БНР. Средствата ще бъдат осигурени от европейските фондове. Страната ни трябва да получи нотификация от Европейската комисия за новата схема, в която няма да се иска съучастие от работодателите.

През миналата седмица Сачева уточни, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за бъдещото подпомагане.

До момента има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чиито училища са под карантина, коментира още министърът. И допълни, че ще има среща с образователния и здравния министър и ако трябва, ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители", посочи тя.

Обмисля се и вдигане на подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да се подпомагат колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още