IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят нови мерки за компенсация на бизнеси, ако бъдат ограничени

По-сериозно затягане на мерките би обхванало 50 хил. души на трудов договор, каза социалният министър Деница Сачева

17:55 | 04.11.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството обмисля нови мерки и компенсации за бизнеса, ако се наложи по-сериозно затягане на мерките заради нарастващото разпространение на коронавируса в страната. Това стана ясно от изказване на социалният министър Деница Сачева.

"Трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това всички да носим маски, вече и на обществени места", каза министърът.

Сачева коментира, че и в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно. "Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности", каза министърът на труда и социалната политика, цитирана от БТА. 

Към момента предвижданията са, че ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор, посочи още тя. Сачева допълни, че със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще се обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, които евентуално би трябвало да бъдат затворени, така както в момента са ограничени заведенията.

Министър Сачева каза, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на други сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като вероятно схемата "60/40" трудно би работила.

"Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход без участието на работодател", обясни министър Сачева. Тя добави, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за двата варианта.

За разработването на нова мярка в подкрепа на бизнесите, които може да претърпят загуби заради рестрикции, Сачева анонсира преди дни.

Очаква се бъде предложена мярка, която да даде възможност директно на работниците и служителите в затворени бизнеси да се плаща сума - два пъти над минималното обезщетение за безработица на ден, или по 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът.

В социцалното министерство обмислят и как с европейско финансиране да се подпомогнат нощни заведения, учебни центрове, занимални и школи заради новите ограничителни мерки след последните наложени ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
айде бе... тиквата нема ли да даде по едно кюлче, като антикризисна мярка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
експертка по лъскане на нечий кожен меч... без ръце ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нали, даже не са 500 000, 5 милиона са заети в сектора!От 2 милиона и нещо заети (без държавната администрация) поне 500 000 работели в ресторанти и хотели...понякога се чудя как може човек да пише глупости без дори да се информира на първично ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Това са чисти лъжи. Заетите в хотелиерството, ресторантьорството и сектора за развлечение са много повече от 50 хил. души и са може би към 500-600 хил. души или 10 пъти повече от лъжите на тази некадърна калинка и чадо на ортодоксален комунист... Тази сачева има ли 1 ден трудов стаж преди да стане министър питам се или е експертка по лъскане на нечий кожен меч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
A някоя кинта за Отровното трио?Е изборите за президент на САЩ дойдоха, няма смисъл от финансиране на Трио и протести. Няма и протести.Дайте им нещо на завалиите, и те бизнес въртят,........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още